Schoolbibliotheken voor plattelandsgebieden in Cambodja

Van 2013 tot 2017 werkte Marcel Gerritse voor VSO in Cambodja als onderwijs management adviseur. Nu zet hij zich in voor het verbeteren van het onderwijs door het oprichten van schoolbibliotheken.

Genomineerde impact award 2019: Schoolbibliotheken in Cambodja

Van 2013 tot 2017 werkte Marcel Gerritse voor VSO in Cambodja als onderwijs management adviseur. Daar is door het Pol Pot regime en corruptie een gigantisch tekort aan leermiddelen ontstaan en is het opleidingsniveau van de bevolking laag. Goed lesmateriaal en kwalitatief goed onderwijs dragen bij aan het toekomstperspectief van jongeren. In Cambodja is vooral het gebrek aan leesboeken op basisscholen op het platteland een groot probleem binnen het onderwijs. Daarom nam Marcel het initiatief om – naast zijn werk voor VSO – schoolbibliotheken te starten.

Het project wordt ondersteund door de lokale NGO Room to Read en is genomineerd voor de Caroline van der Wal Impact Award 2019.

“Ik heb veel scholen bezocht en raakte onder de indruk van de omstandigheden waaronder leerkrachten en directeuren hun werk moeten doen. Veel schoolgebouwen hebben slecht of geen sanitair, een gebrek aan schoon drinkwater en grote klassen met wel 70 kinderen. Vooral in de afgelegen gebieden waren de omstandigheden vaak zeer slecht. Het gebrek aan goede leermiddelen, vooral leesboeken, was het grootste probleem en raakte me. Daarom ben ik – als voormalig basisschooldirecteur – geld gaan inzamelen om schoolbibliotheken te starten in de afgelegen gebieden”, aldus Marcel.

Lees meer op de website van het project.

Terug naar het overzicht