Veilige moeder- en kindzorg in Nepal

VSO-vakdeskundige Annette Reiling werkte van 1994 tot 1996 in Nepal in het moeilijk bereikbare dorp Chamrangbesi. Nu wil ze met haar stichting de zorg voor moeders en kinderen verder verbeteren.

Genomineerde impact award 2019: Centrum voor moeder- en kindzorg

VSO-vakdeskundige Annette Reiling werkte van 1994 tot 1996 in Nepal. Na haar VSO-periode bleef ze betrokken bij dit gebied en richtte ze een stichting op om verschillende projecten in haar voormalige VSO-werkgebied te ondersteunen. Na de heftige aardbeving van 2015 waren veel huizen en gebouwen verwoest. Hierdoor waren er ook geen veilige plekken meer om te bevallen. Zo ontstond het idee voor een centrum voor moeder- en kindzorg, dat werd opgericht in 2017. Het doel is om samen met de lokale bevolking in Nepal te zorgen voor toegankelijke en veilige moeder- en kindzorg in het afgelegen, moeilijk bereikbare dorp Chamrangbesi.

Het project is genomineerd voor de Caroline van der Wal Impact Award 2019.

De komende vier jaar wil Annette werken aan de verdere verbetering van het moeder- kindzorg programma, zodat meer moeders en kinderen gebruik gaan maken van het centrum. Dit wil ze doen met een bewustwordingsprogramma  voor moeder- en kindzorg in het dorp. Daarnaast wil ze ervoor zorgen dat meer zwangere vrouwen voor en na de bevalling regelmatig voor check-ups naar de naastgelegen health post komen. Hiermee hopen ze dat het bezoek en verblijf aan het centrum voor moeder- en kindzorg zal toenemen tot minstens tien moeders en kinderen per maand. Na vier jaar moet er voor het centrum een stevige basis zijn om eventueel zelfstandig verder te gaan of door de Nepalese overheid te worden overgenomen.

Lees meer op de website van het project.

Terug naar het overzicht