Onderwijs 2017-2018

Samen met onderwijsspecialisten hebben we een handleiding ontwikkeld voor mensen die onderwijs geven aan jonge kinderen in crisissituaties zoals de Rohingyavluchtelingenkinderen.

De kinderen leren, met behulp van liedjes en verhalen, de wereld om hen heen beter te begrijpen. Het draagt bij aan hun emotionele ontwikkeling en aan het leren lezen, schrijven en rekenen.

Mooie resultaten geboekt in het onderwijs 

Onderwijs moet een recht van alle kinderen zijn, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen. We zorgen ervoor dat kinderen, waar ook ter wereld, een gelijke kans hebben om te leren.

Sisters for Sisters in Nepal

Tienerzwangerschappen, taboes rondom menstruatie en vooroordelen houden meisjes weg van school in Nepal. Het onderwijsproject van Sisters for Sisters helpt meisjes weer terug te keren naar school door ze een 'Big Sister' te geven. Deze 'Big Sisters' zijn vrijwilligers uit de gemeenschap die meisjes door hun tienerjaren heen helpen. Ze steunen de meisjes en geven ze bijvoorbeeld taboe-doorbrekende informatie over seksualiteit. Als de 'Little Sisters' ouder worden, ondersteunt VSO hen om over te stappen naar hogere niveaus van onderwijs. Dit jaar begon VSO ook haar grootste opleidingsproject tot nu toe.

Verbeteren van leesvaardigheid

Op elke lagere school in Rwanda wordt gewerkt met het 'Building Learning Foundations'-project. Het doel is om de reken- en leesvaardigheid van kinderen te verbeteren, en om klaslokalen toegankelijk te maken voor kinderen met een handicap. Een ander project in Rwanda, ‘Strengthening School Readiness’, zorgt ervoor dat kinderen van drie tot vijf jaar oud klaar zijn voor school. Vrijwilligers werken met ouders, leraren en lokale leiders in één van de armste gebieden van het land. Ze helpen kinderen met een handicap te identificeren en zorgen ervoor dat ze alle benodigdheden hebben om samen met hun leeftijdsgenoten te kunnen leren.

Laboratorium op wielen

In één van de meest afgelegen regio's van Nigeria raken jonge mensen achter in natuurkunde. Minder dan een kwart van de scholen heeft wetenschapslaboratoria. Dus besloot VSO om daar een mobiele Science Lab te introduceren. Dit laboratorium op wielen reist rond in scholen in Katsina, een van de armste staten van Nigeria. Het een unieke kans voor jonge mensen om in natuurkunde te duiken. VSO werkte samen met het Ministerie van Onderwijs en Nigeria's National Youth Service Corps om jonge Nigeriaanse afgestudeerden te strikken om vrijwilligerswerk te doen op scholen. Deze jonge vrijwilligers verzorgen nu de natuurkundelessen in het mobiele Science Lab. Zij zijn de toekomstige leraren van Nigeria.

Tabletonderwijs

In Malawi hebben we het tabletonderwijs op scholen geïntroduceerd. Met een gemiddelde klassengrootte van maximaal 90 leerlingen, maakt ons Unlocking Talent-project lesgeven mogelijk met behulp van tablettechnologie. 90.000 kinderen van 110 basisscholen zagen een enorme verbetering in hun leren. De scores van lezen verdubbelden en meisjes blijven niet langer achter op jongens.

Onderwijs voor kinderen in crisis in Bangladesh

Er zijn momenteel 700.000 Rohingyavluchtelingenkinderen die in kampen in Cox's Bazar, Bangladesh wonen. Ze hebben geweld ervaren en zijn getraumatiseerd in de meest cruciale jaren van hun leven. De meeste kinderen missen veilige ruimtes om te leren en te spelen. We werken daar nu met een programma dat zorg en onderwijs biedt aan kinderen van drie tot vijf jaar (Early Childhood Care and Education). VSO heeft met vooraanstaande onderwijsspecialisten een handleiding ontwikkeld voor mensen die onderwijs geven aan jonge kinderen in crisissituaties. De handleiding is te downloaden en dus voor iedereen beschikbaar. Nationale en internationale vakdeskundigen hebben samen met Rohinygavrijwilligers het onderwijsprogramma in verschillende kampen geïntroduceerd. De kinderen leren, met behulp van liedjes en verhalen, de wereld om hen heen beter te begrijpen. Het draagt bij aan hun emotionele ontwikkeling en aan het leren lezen, schrijven en rekenen. Zo zorgen we ervoor dat deze hele generatie toch toegang heeft tot onderwijs.

Nog meer resultaten

VSO Project in Ethiopie - Kinderen en docent in het basisonderwijs

Onderwijs in Ethiopië

Meer dan 22.000 kansarme kinderen uit gemarginaliseerde gemeenschappen in Ethiopië hebben al geprofiteerd van de onderwijsprogramma’s van VSO.

Onderwijsproject Unlocking Talent in Malawi - VSO

Tabletonderwijs in Malawi

90.000 kinderen van 110 basisscholen zagen een enorme verbetering in hun leren. De scores van lezen verdubbelden en meisjes blijven niet langer achter op jongens.

Voorschools onderwijs

Het ministerie van Onderwijs in Rwanda ziet ook het belang van voorschools onderwijs en heeft het in de Pabo opgenomen. Onze vakdeskundigen helpen bij het opzetten van modelscholen en geven praktijklessen. 

7.500 studenten in Nigeria krijgen onderwijs in ons laboratorium op wielen

Jongeren op scholen in de staat Katsina in Nigeria hebben nu, door het ‘laboratorium op wielen’, toegang tot wetenschappelijk onderwijs.

Verder lezen

Jaarverslag

In het jaarverslag 2017-2018 vertellen wij u graag wat wij met zijn allen voor resultaten hebben gerealiseerd wereldwijd. 

Gezondheidszorg

Met onze gezondheidsprogramma's werken we samen met medewerkers uit de gezondheidszorg, gemeenschappen en overheden. Zo hebben we meer dan 900.000 mensen kunnen ondersteunen.

Betere bestaanszekerheid in Oeganda - VSO

Werk & inkomen

Met onze werk & inkomen programma’s konden we afgelopen jaar meer dan 115.000 mensen helpen een veilig en waardig leven op te bouwen en financieel onafhankelijk te worden.