Door de krachten te bundelen, maken Theatre for a Change en VSO moeilijke onderwerpen bespreekbaar. Theatre for a Change traint begeleiders die de workshops en educatieve theaterprogramma’s organiseren. VSO’s ervaring in het land, projectmanagement en de goede relaties met gemeenschappen, lokale partners en bestaande jongerenprogramma’s op dit gebied zorgen ervoor dat we gezamenlijk meer mensen kunnen bereiken.

Interactieve voorstellingen

VSO-vrijwilligers organiseren interactief theater en geven workshops. Het doel is om jongeren handvatten, kennis en zelfvertrouwen te geven. Door de interactieve theatervoorstellingen krijgen jongeren voorlichting en informatie over seksuele gezondheid. Zij vertellen tijdens deze voorstellingen hun eigen verhaal, in hun eigen woorden. Dat doen ze in hun eigen gemeenschap, aan mensen aan wie ze dat normaal nooit zouden durven.

Tabu, de film

Jongeren uit Lindi, Zuid-Tanzania, gingen nog een stapje verder dan interactief theater. Onder begeleiding van VSO-vrijwilliger Justin Spray maakten zij de korte film Tabu, over een tiener uit Tanzania die zwanger blijkt te zijn.

Tabu was te zien op zeven filmfestivals over de hele wereld, waaronder de VS, Canada en Ierland en won een award voor Best Short Film op het YouthMundus Global Content & Music Festival in Italië.

Echte verhalen

Het verhaal is gebaseerd op ervaringen van jonge vrouwen, verzameld door VSO.‘Tabu’ werd gefilmd in de straten, huizen en scholen van het dorp door een vrijwillige filmploeg en groep acteurs waaronder leraren, studenten, buschauffeurs – het hele dorp raakte betrokken! Alleen regisseur Justin Spray, een VSO-vrijwilliger, had professionele ervaring in het maken van films.

“De betrokkenheid van de gemeenschap en de snelheid waarmee het team leerde was ongelooflijk. Vanaf het begin had ik het gevoel dat we iets speciaals maakten,” vertelt hij. Tabu is inmiddels al op zeven filmfestivals over de hele wereld vertoond.

De lokale jeugd als regisseur

Justin werkte samen met jongeren van vijftien jaar en ouder. Door middel van workshops ontwikkelde Justin samen met hen een film​​script. Hierin wilden ze de  moeilijkheden in beeld brengen waarmee een jong, vrouwelijk personage genaamd ‘Tabu’ mee zou worden geconfronteerd wanneer zij vastberaden is om naar school te blijven gaan terwijl ze zwanger is.

“Alle dialogen die de jongeren schreven, zijn gebaseerd op echte verhalen die in hun gemeenschap zijn gebeurd, bijvoorbeeld jonge mensen die al vroeg zwanger worden en vervolgens worden uitgesloten van school. Maar door er een fictief verhaal van te maken, kunnen verschillende kwesties op verschillende manieren worden gecombineerd en onderzocht, terwijl alles anoniem blijft.”

Voor het eerst op een groot scherm

De vijftienjarige Pendo werd gecast als de hoofdrolspeelster en had nog nooit in haar leven een film gezien. Ze beschrijft hoe het was om zichzelf op het grote scherm te zien: “Ik heb het gevoel dat ik al mijn dromen heb waargemaakt. Ik had nooit verwacht mezelf in een film te zien. De gemeenschap is erg positief en ondersteunend geweest.”

Andere jongeren uit de gemeenschap werden opgeleid als acteurs en filmcrew om de film te kunnen maken.

Samen met Theatre for a Change organiseert VSO interactieve theaterworkshops in Tanzania, Bangladesh, Nepal en Rwanda. Hiermee doorbreken we taboes rondom moeilijke kwesties zoals het kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en de vertellen we verhalen van meisjes zoals Tabu, die anders nooit gehoord zouden worden.

Meer weten?