Van moderne slaaf tot kostwinner: een succesvolle aanpak in India

4 september 2017

Het epicentrum van vrouwenhandel wordt de Indiase staat Jharkhand ook wel genoemd. In de talloze sloppenwijken lopen meisjes en vrouwen groot risico om het slachtoffer te worden van vrouwenhandel. Het Aaghaaz-project van VSO helpt hen een beter leven op te bouwen. En dat werkt. In een jaar tijd zijn 1.000 vrouwen geholpen. 70% heeft een baan gevonden. 

Leven in een Indiase sloppenwijk is voor kinderen en vrouwen levensgevaarlijk. Vooral in de staat Jharkhand maakt de extreme armoede hen extra kwetsbaar. Volgens onze lokale partner ATSEC – Action against Trafficking and Sexual Exploitation of Children – is Jharkhand het epicentrum van vrouwenhandel in India.

rs34029_ranchi_slum1.1-lpr.jpgMensenhandelaren ronselen vrouwen om te werken in Delhi en andere grote steden. Als dienstmeisje, of in een bordeel. De armoede dwingt zelfs kinderen tot zware arbeid – een moderne vorm van slavernij. 

Training voor een nieuw begin

Vrouwelijke deelnemers aan het project Aaghaaz – Indiaas voor ‘een nieuw begin’ – worden in twee maanden tijd getraind om sterker in het leven te staan. Met vechtsport en psychische hulpverlening werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook praktische vaardigheden komen aan bod, bijvoorbeeld met een computercursus of communicatietraining.

rs34024_bishwashi_4.jpgAlleenstaande moeder Bishwashi (20) staat dankzij haar beveiligersopleiding sterker en veerkrachtiger in het leven.

Bishwashi vecht voor haar toekomst

Als kind deed Bishwashi noodgedwongen zwaar werk, voor 60 rupee per dag ($0.85). ‘Ik groeide op in een erg arm gezin. We aten slechts één maaltijd per dag – meestal alleen wat rijst.

Dankzij het Aaghaaz-project heb ik nu een baan als beveiliger. Daarmee verdien ik maandelijks 10.000 rupee. Genoeg om mijn dochter en familie te ondersteunen. Ik zou niet weten hoe ik dat zonder dit werk had kunnen doen.

Volgens Bishwashi is niet alleen haar inkomen met sprongen vooruit gegaan. Dankzij de vechtsporttraining kan ze zichzelf nu ook beter verdedigen. ‘Mijn buurman sloeg me en probeerde me te verkrachten. Omdat ik geleerd heb om te vechten, kon ik ontsnappen. Het voelt alsof de training me mijn waardigheid heeft teruggegeven.’ 

"Nu verdien ik maandelijks 10.000 rupee. Genoeg om mijn dochter en familie te ondersteunen. Ik zou niet weten hoe ik dat zonder dit werk had kunnen doen."

Bishwashi durft zelfs al te dromen van een betere toekomst voor haar dochter. ‘Ik wil dat zij een opleiding gaat volgen, zodat ze zo ver mogelijk kan wegblijven van de dingen die ik heb meegemaakt.’

rs34045_training7.jpg

Van kindarbeider tot kostwinner

rs34035_sushma2.jpgSuhani was pas 13 jaar oud toen ze onder dwang haar dorp moest verlaten om te werken in een baksteenfabriek. Haar basisschool kon ze daardoor nooit afronden. Na twee jaar lukte het haar om terug te keren naar haar dorp. ‘Ik wilde niet werken, ik wilde naar school. Het was zo’n verdrietige periode in mijn leven.’

rs34037_sushma4.jpgSuhani (20) verruilde een baksteenfabriek voor een hotel en is nu kostwinner.

In de stam van Suhani is het gebruikelijk dat een dochter haar familie financieel onderhoudt en de opleiding van mannelijke familieleden betaalt. Dankzij haar baan in een hotel kan Suhani nu hetzelfde doen. ‘Ik doe erg m’n best in het hotel, want dit is een grote kans. Ik verdien geld om mijn familie te onderhouden. Mijn ouders zijn ziek en hebben zorg nodig. Mijn broer is in opleiding tot politieman.’

Hulp aan 3.000 vrouwen in 3 jaar

3.000 vrouwen zoals Suhani en Bishwashi ondersteunen, in 3 jaar. Dat is het doel van het Aaghaaz-project, een samenwerking tussen VSO India, telecombedrijf Bharti Infratel en Randstad International.