Kennis delen helpt tegen armoede

Mensen in ontwikkelingslanden weten zelf als geen ander wat hun uitdagingen zijn. Ze zien haarscherp wat er beter kan op hun scholen, in hun ziekenhuizen en bij hun overheden. Zij willen die verbeteringen ook doorvoeren. Helaas weten ze niet altijd hóé. VSO levert hun de juiste kennis, en doet dat op de meest effectieve manier: via persoonlijk contact en op aanvraag van lokale organisaties. Ook jij kunt hieraan meewerken. Door via ons te solliciteren op internationale vacatures en te werken in Afrika en Azië. Door het delen van kennis financieel te steunen of als vrijwilliger in Nederland. 


Onderwijs

VSO draagt eraan bij dat kinderen in Afrika en Azië beter onderwijs krijgen. Zij kunnen zich daardoor ontwikkelen tot volwassenen die zich inzetten voor hun samenleving. En, de kennis die zij opdoen doorgeven aan de volgende generatie.

Gezondheidszorg

VSO verbetert de gezondheidszorg voor volwassenen en kinderen die in grote armoede leven. Doel is hen gezonder, sterker en weerbaarder te maken. Dat vergroot hun kans om blijvend en op eigen kracht aan armoede te ontsnappen.

Bestaanszekerheid

VSO stelt mensen in Afrika en Azië in staat om zelf te voorzien in hun levensonderhoud. Dit verhoogt in elk opzicht de kwaliteit van hun bestaan. Ook maakt het een betere toekomst mogelijk voor henzelf én voor hun kinderen. 


Sujina riskeerde haar leven voor een schijntje

​​​​​​​Lange werkdagen, zonder pauzes. In een overvolle fabriek, zonder frisse lucht. Sujina werkte onder erbarmelijke omstandigheden. Haar redding: een baan bij een textielbedrijf dat veelzijdige steun krijgt van VSO.

‘Ik dacht dat mijn kindje het niet zou gaan redden’

Ook voor Janet was de kans groot dat haar kindje nooit een naam zou krijgen: ‘Na de geboorte had mijn kindje ademhalingsproblemen. Een uur lang was hij in ademnood. Al die tijd dacht ik dat hij het niet zou gaan redden.’

Kennis verandert levens

Mensen komen samen om hun ervaring en kennis te delen. Dit verandert levens en het redt levens. Kijk hoe VSO-ers zich inzetten voor het terugdringen van sterfte tijdens zwangerschap en bevalling. Van moeders, van hun kinderen.

 

 

Kennis delen ontketent een blijvende verandering

VSO strijdt voor een wereld zonder armoede. En doet dat met inzet van vakdeskundigen. Van mens tot mens. Niet op afstand, maar midden in het echte leven dáár. VSO-vakexperts zoals kinderverpleegkundige Gerieke Zandberg en verloskundige Marianne Bontenbal staan naast en achter hun lokale collega’s. En delen met hen, tegen een lokaal salaris, hun kennis. Zo werken ze samen aan een beter leven nu. En aan een beter leven straks, voor hun kinderen en kleinkinderen. Ze inspireren, stimuleren, geven mogelijkheden. Ze delen hun deskundigheid. Enthousiast en vol overgave. Om zo hun weerbaarheid te vergroten en een blijvende verandering te ontketenen. In de levens van mensen, in gemeenschappen en zelfs landen.

Laat VSO-vakdeskundigen zoals Marianne hun kennis delen

Gemiddeld 80 vakdeskundigen werken via VSO Nederland in Afrika en Azië. Elk van onze focusgebieden is daarbij vertegenwoordigd: onderwijs, gezondheidszorg en bestaanszekerheid. Maar aan welke projecten precies? En om wat voor soort banen in het buitenland gaat het? Ontdek het hier