Voor veel moeders in Ethiopië met complicaties rondom de bevalling is de reis naar het ziekenhuis te ver. Door de afstand of gebrek aan vervoer komen ze niet of te laat. En dat kan dramatische gevolgen hebben.

In zulke situaties kan een wachthuis voor aanstaande moeders het verschil maken. Dat is een tijdelijke woonvoorziening vlak bij een gezondheidscentrum of ziekenhuis. Hier kunnen vrouwen in de laatste weken van hun zwangerschap verblijven. Zo bevallen ze in een veilige omgeving, met de hulp van goed opgeleid medisch personeel.

Goed getrainde medici

De artsen en verloskundigen in de gezondheidscentra en ziekenhuizen worden getraind door VSO-professionals. Zo heeft de lokale gezondheidszorg de juiste kennis en vaardigheden om risico’s bij zwangere vrouwen sneller te herkennen en bevallingen veilig te laten verlopen.

Beter ingelichte vrouwen

Met lokale vrijwilligers gaan we de gemeenschappen in om voorlichting te geven over geboortezorg. Zo vergroten we ook de bekendheid van de wachthuizen. Want het is belangrijk dat vrouwen weten dat ze daar terechtkunnen, voor het te laat is. Het grootste deel van de bevolking in het zuiden van Ethiopië woont namelijk op het platteland, ver weg van medische voorzieningen.

Steun van omgeving

Veel Ethiopiërs denken dat een ziekenhuisbezoek niet nodig is, of dat de kwaliteit van zorg niet goed genoeg is. Vrijwilligers leggen vrouwen, echtgenoten en hun families uit hoe professioneel getraind gezondheidspersoneel het verschil maakt tussen leven en dood. Die voorlichting is belangrijk, want zonder de steun van man, familie en gemeenschap zal een vrouw zich niet snel melden bij een wachthuis.

Door een combinatie van de juiste kennis en kunde met de inzet van vrijwilligers die mensen zelfs in de meest afgelegen gebieden bezoeken, kunnen moeders en baby’s rekenen op de zorg die ze verdienen.

“Nu gaat het prima met mijn baby. Het voelt goed en het is zo’n opluchting. Wanneer je baby zich goed voelt, dan voel je jezelf ook goed.”

Barbara Matuga, moeder van Jonathan