Moeders en baby’s redden in Oeganda

De kans dat een baby de bevalling niet overleeft, is in Oeganda veertien keer zo hoog als in Nederland. Dat heeft verschillende oorzaken. De gezondheid van de moeder laat dikwijls te wensen over, en vaak is ze ondervoed. Daardoor groeit de baby niet goed, en stijgt de kans op complicaties tijdens de geboorte. Daarnaast ontbreekt het in veel ziekenhuizen aan de medische expertise om babysterfte of ernstige complicaties te voorkomen. Veel vrouwen bevallen bovendien zonder hulp van een opgeleide verloskundige, waardoor moeder en kind onnodig gevaar lopen.

Betere medische zorg kan veel leed voorkomen. Daarom is VSO in 2013 het programma Maternal/Neonatal Care gestart. Dit programma is erop gericht om de zorg voor moeders en pasgeboren baby’s in Oeganda te verbeteren. VSO zorgt er onder andere voor dat:

 • zwangere vrouwen zich regelmatig laten controleren.
 • er gediplomeerde verloskundigen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen zijn.
 • er voldoende hygiëne is.
 • er voldoende materialen, zoals couveuses, zijn.

Specialistische zorg in Gulu

In het kader van het Maternal/Neonatal Care programma stuurt VSO medische specialisten naar verschillende ziekenhuizen in Oeganda. Het Referral Ziekenhuis in Gulu is een van de ziekenhuizen die deze hulp goed kon gebruiken. In de Acholi-regio, waar het ziekenhuis in staat, zijn ongeveer een miljoen mensen aangewezen op de zorg die het hospitaal biedt. Toch is die zorg niet altijd even toegankelijk. Of goed. Het ziekenhuis kampt namelijk met een groot tekort aan getraind personeel. Daarnaast is veel van de medische apparatuur kapot of flink verouderd. Er is een chronisch tekort aan bedden. Een afdeling met specialistische zorg voor moeders en hun pasgeboren kindjes ontbrak zelfs geheel.

VSO schonk het ziekenhuis daarom medische apparatuur en middelen, zoals couveuses, fototherapiemachines, opwarmers en beademingsapparatuur. Hiermee is een speciale Neonatale Intensive Care Unit (NICU) ingericht. Daarnaast zendt VSO medische specialisten uit om het personeel van het ziekenhuis in Gulu te ondersteunen en te trainen. Een van deze specialisten is kinderverpleegkundige Gerieke Zandberg. Zij is sinds september 2016 aan het werk in het ziekenhuis en blijft tot januari 2018. Tijdens haar verblijf krijgt het ziekenhuis ook ondersteuning van andere specialisten. Een van hen is George Pape, een zeer ervaren tropenarts met veertig jaar ervaring in diverse Afrikaanse landen.

   rs31882_uganda_oct_2016_maternal_and_newborn_health_in_uganda_pc_0207-lpr.jpgGerieke schrok van wat ze aantrof toen ze in het ziekenhuis arriveerde. ‘Dokters en verpleegkundigen wisten amper hoe het lichaam werkte. Pasgeboren kindjes gingen dood aan dingen die gemakkelijk voorkomen kunnen worden, zoals vroeggeboortes, zuurstoftekort en ondergewicht.’ Door kennis en ervaring te delen, probeert Gerieke de babysterfte in het ziekenhuis terug te dringen. Op de NICU traint en begeleidt ze verpleegkundigen, leert ze haar lokale collega’s hoe de geschonken middelen en apparatuur werken en implementeert ze protocollen. Ook bevordert ze de samenwerking tussen het ziekenhuis en de klinieken in de omgeving. Zodat ook zwangere vrouwen die niet naar het ziekenhuis in Gulu kunnen komen de juiste zorg krijgen.

   Financiering

   VSO kreeg voor dit project financiële steun van de Dioraphte Foundation.

   Vacatures

   Wil je ook meewerken aan betere medische zorg in landen zoals Oeganda? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!

   Meer informatie