Project: Maternal/Neonatal Care Gulu Oeganda

'Ik dacht echt niet dat ze mijn zoon konden redden. Ik hou heel veel van de verpleegsters hier. Ze hebben zo hard gewerkt om te zorgen dat mijn zoon in leven bleef.'

Mirriam Akello beviel in het Gulu Regional Referral Hospital van zoon Ricard

Betere medische zorg kan veel leed voorkomen. Daarom is VSO in 2013 het programma Maternal/Neonatal Care gestart. Dit programma is erop gericht om de zorg voor moeders en pasgeboren baby’s in Oeganda te verbeteren. VSO zorgt er onder andere voor dat zwangere vrouwen zich regelmatig laten controleren, er gediplomeerde verloskundigen/verpleegkundigen in de ziekenhuizen zijn, er voldoende hygiëne is en er voldoende materialen, zoals couveuses, zijn.

Specialistische zorg in Gulu

VSO stuurt medische specialisten naar verschillende ziekenhuizen en health centers in Oeganda. Het Referral Ziekenhuis in Gulu is daar één van. In de Acholi-regio, waar het ziekenhuis staat, zijn ongeveer een miljoen mensen aangewezen op de zorg die het hospitaal biedt. Toch is die zorg niet altijd even toegankelijk. Of goed. Het ziekenhuis kampt namelijk met een groot tekort aan getraind personeel. Daarnaast is veel van de medische apparatuur kapot of flink verouderd. Er is een chronisch tekort aan bedden. Een afdeling met specialistische zorg voor moeders en hun pasgeboren kindjes ontbrak zelfs geheel.

Oprichting Neonatale Intensive Care Unit (NICU)

VSO schonk het ziekenhuis daarom medische apparatuur en middelen, zoals couveuses, fototherapiemachines, opwarmers en beademingsapparatuur. Hiermee is een speciale Neonatale Intensive Care Unit (NICU) ingericht. Daarnaast zendt VSO medische specialisten uit om het personeel van het ziekenhuis in Gulu te ondersteunen en te trainen.

Financiering

VSO kreeg voor dit project financiële steun van de Dioraphte Foundation.

Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda - VSO

‘Het kost tijd, maar heel langzaam zie ik al verbeteringen. Verloskundigen hebben meer kennis en begeleiden nieuwe studenten beter dan voorheen. Mijn lokale collega’s vertellen me dat ze meer zelfvertrouwen hebben en beter weten wat ze moeten doen.'

Marianne Bontenbal, Verloskundige

Het werk van Marianne: Hulp dichtbij in health centers

Marianne Bontenbal werkt sinds juni 2017 als verloskundige in Oeganda. Zij probeert zoveel mogelijk medewerkers van health centers te trainen. Voor veel zwangere vrouwen is het ziekenhuis in Gulu te ver weg. De wegen zijn erg slecht en de meeste mensen hebben geen geld voor vervoer. Daarom richt zij zich nu ook op de lokale gezondheidscentra in de kleinere dorpen. Door de verschillende medewerkers in die gezondheids­centra beter op te leiden, brengen we hulp dichtbij. Precies waar het nodig is. Met als resultaat dat er veel minder moeders en baby’s onnodig overlijden. VSO heeft gezorgd voor basismaterialen, zoals eenvoudige thermometers en stethoscopen. En we hebben wandklokken opgehangen. Waarom? Zodat de verpleegkundigen harttonen kunnen tellen. Zo simpel kan het zijn.

‘Ik probeerde zoveel mogelijk één-op-één te trainen, zo wist ik direct welke kennis ontbrak.’

Gerieke Zandbergen, Verloskundige

Het werk van Gerieke: Het terugdringen van moeder- en kindsterfte

Kindverpleegkundige Gerieke Zandberg heeft van september 2016 tot januari 2018 hard gewerkt aan het verminderen van moeder- en kindsterfte. Zij heeft tijdens haar verblijf ook ondersteuning gekregen van andere specialisten zoals George Pape. Een tropenarts met veertig jaar ervaring in diverse Afrikaanse landen. Dieke Spitzen heeft het stokje van Gerieke overgenomen. 

Door kennis en ervaring te delen, heeft Gerieke geholpen om de moeder- en babysterfte in het centrale Referral ziekenhuis in Gulu terug te dringen. Op de NICU trainde en begeleide ze verpleegkundigen, leerde ze haar lokale collega’s hoe de geschonken middelen en apparatuur werken en implementeerde ze protocollen. Ook bevorderde ze de samenwerking tussen het ziekenhuis en de klinieken in de omgeving. Zodat ook zwangere vrouwen die niet naar het ziekenhuis in Gulu kunnen komen de juiste zorg krijgen.

Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda

Help mee!

Met jouw bijdrage kunnen onze vakdeskundigen meer bereiken en meer kennis overdragen in gebieden waar de kennis beperkt is.

Laatst geüpdatet: zomer 2018