Tablets voor Malawi

In Malawi is de kwaliteit van het onderwijs erg laag en staan onderwijzers vaak voor overvolle klassen. Het gevolg daarvan is dat kinderen van school wegblijven, of – als ze toch alle klassen doorlopen – amper leren lezen, schrijven en rekenen.

Tabletonderwijs biedt een efficiënte oplossing voor dit probleem. Kinderen die de lesstof krijgen aangeboden via apps op een iPad, kunnen in hun eigen tempo zelfstandig leren. Ze zijn bovendien minder afhankelijk van de onderwijskwaliteiten van hun leraren. VSO werkt in het project Unlocking Talent samen met onder meer Onebillion om tabletonderwijs voor leerlingen van basisscholen in Malawi mogelijk te maken. Deze non-profitorganisatie financiert met de winst uit de verkoop van tablets in rijke landen de daarvoor benodigde software. De resultaten liegen er niet om. Uit onderzoek van de universiteit van Nottingham blijkt dat kinderen dankzij tabletonderwijs in acht weken tijd meer leren dan normaal gesproken in een heel schooljaar.

Project en duur
Om van dit project een succes te maken, is het belangrijk dat onderwijzers weten hoe de tablets werken. Onderwijzer en ICT’er Fred van den Brug is via VSO uitgezonden naar Dedza, een provinciestadje in het westen van het land, om hen daarbij te helpen. Hij zal tot en met september 2017 in Malawi blijven om samen met zeven andere VSO’ers de volgende doelen te bereiken:

 • Onderwijzers, docenten en studenten van lerarenopleidingen en lokale beleidsmedewerkers leren hoe de iPads en apps werken.
 • Scholen ondersteunen bij de invoering van de apps in hun onderwijsprogramma.
 • Onderwijsadviseurs en onderwijzers trainen in hoe ze met behulp van gegevens die de apps verzamelen de resultaten van leerlingen kunnen bijhouden.
 • Leerlingen met een beperking toegang geven tot tabletonderwijs.

Bereik
In september 2015 deden de eerste vijf scholen mee aan Unlocking Talent. Inmiddels leren 30.000 kinderen in de laagste klassen van het basisonderwijs met behulp van tablets en moet hun aantal in de komende drie jaar verdubbelen.

Dario Gentili, directeur van het VSO-kantoor in Malawi: “Unlocking Talent is verrassend kosteneffectief. Dat komt omdat meerdere kinderen van één iPad gebruikmaken. Daardoor kost die zo’n 12 euro per kind.”

rs23555_malawi_october_2015_unlocking_talent_ag_f8t5025-lpr.jpg

Partners

VSO – die Unlocking Talent leidt – werkt in dit project niet alleen samen met Onebillion. Andere partners zijn:

 • ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Techniek in Malawi
 • Cisco Meraki
 • Airtel
 • Universiteit van Malawi
 • Universiteit van Nottingham

Financiering

Unlocking Talent wordt onder meer betaald door de Noorse ambassade in Malawi, de regering van Schotland, Comic Relief, DFID en UNICEF.

  Vacatures

  Wil je ook meewerken aan beter onderwijs in landen zoals Malawi? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!

  Meer informatie