'Ik wil nog zoveel doen maar kan dit niet alleen'

VSO werkt al sinds 2013 in Oeganda aan het verbeteren van de zorg voor moeders en pasgeboren baby's. Ik werk sinds juni 2017 als verloskundige in Gulu. Een kwetsbaar gebied dat jarenlang werd geteisterd door een burgeroorlog. Wist je dat in Oeganda ruim 12 keer zoveel baby’s sterven als in Nederland? Toen ik dat hoorde, brak mijn hart. Het is zo onnodig! Als verloskundige weet ik dat simpele oplossingen veel moeder- en babysterfte kunnen voorkomen. En daarom wilde ik helpen.  

Mijn collega Gerieke Zandberg heeft al veel kunnen verbeteren in het centrale Referral Hospital. Voor veel zwangere vrouwen is dit ziekenhuis echter te ver weg. De wegen zijn hier erg slecht en de meeste mensen hebben geen geld voor vervoer. Daarom richt ik me nu ook op de lokale gezondheidscentra in de kleinere dorpen. Door de verschillende medewerkers in die gezondheids­centra beter op te leiden, brengen we hulp dichtbij. Precies waar het nodig is. Met als resultaat dat er veel minder moeders en baby’s onnodig overlijden. VSO heeft gezorgd voor basismaterialen, zoals eenvoudige thermometers en stethoscopen. En we hebben wandklokken opgehangen. Waarom? Zodat de verpleegkundigen harttonen kunnen tellen. Zo simpel kan het zijn.

Doe een donatie»

Of lees de mooie, ontroerende en inspirerende verhalen van onze vrijwilligers in Oeganda in ons magazine Lifechanges


Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda - VSO

Het project: Maternal & Neonatal Care

VSO is in 2013 het programma Maternal/Neonatal Care gestart. Dit programma is erop gericht om de zorg voor moeders en pasgeboren baby’s in Oeganda te verbeteren. 

Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda

Marianne zorgt voor hulp dichtbij

Sinds vorig jaar mei werkt Marianne Bontenbal als verloskundige in Gulu, een regio in het noorden van Oeganda. Ze traint het personeel van ziekenhuizen en health centers, en begeleidt bevallingen. 

Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda

Steun Oeganda: doe een donatie

Geef voor hulp dichtbij en help Marianne met het redden van moeders en baby's.


Oeganda: Verpleegkundige Gerieke

Gerieke is kinderverpleegkundige in Gulu, Oeganda. Zij laat zien dat je baby´s kan redden door middel van kennis delen.

Oeganda: de geboorte van Jonathan

Barbara beviel na zes maanden van haar zoontje Jonathan. Hij woog slechts een kilo en zijn situatie verslechterde snel. In deze video vertelt VSO-kinderverpleegkundige Gerieke wat er gebeurde, zie je hoe het nu met Jonathan gaat én wat er op de afdeling in het ziekenhuis veranderde.


Met het delen van kennis brengen we hulp dichtbij

Met het delen van kennis, leggen we samen de basis voor een blijvende verandering. Dat is de VSO-aanpak. Kennis delen vraagt om mensen die zich daarvoor willen inzetten. Mensen zoals ik. Die vol enthousiasme soms wel 2 jaar van hun leven geven om echt iets te bereiken. Die mensen staan nu klaar om te vertrekken.

Kennis delen vraagt ook om mensen die dat mogelijk maken. Mensen zoals jij, die liever een structurele verandering steunen. Die graag zelfstandigheid en zelfredzaamheid willen bevorderen. Jouw steun is noodzakelijk. Want zonder jouw steun kunnen wij niet gaan. 

Gééf - om hulp dichtbij te brengen en moeder- en babysterfte terug te dringen 

Draag bij aan een positieve verandering die mensen in Afrika en Azië bevrijdt van armoede. Blijvend. Al voor € 10,- kan ik een dag mijn collega’s verder helpen. En zo de babysterfte stoppen. Kan ik op jou rekenen?

Jouw gift redt baby's »