Veelgestelde vragen over VSO

We geven graag antwoord op je vragen over VSO. De meest gestelde vragen hebben we hieronder alvast op een rijtje gezet.  


Waar staat VSO voor?

VSO staat voor Voluntary Service Overseas. In Nederland heten we voluit 'Stichting VSO Nederland'. 


Wat verdient de directeur?

VSO Nederland volgt de CAO Welzijn. Branchevereniging VFI heeft een adviesrichtlijn voor beloning van directeuren uitgebracht. VSO Nederland volgt deze richtlijn. Het bruto jaarsalaris van de directeur bedraagt € 81.270.


Waarom is VSO nauwelijks zichtbaar in de media?

VSO heeft een beperkt communicatiebudget. We willen zoveel mogelijk geld besteden aan ons doel: een wereld zonder armoede. Via online, social media en vrije publiciteit presenteren we resultaten van ons werk. Budget voor een grootschalige campagne heeft VSO niet, dus zul je ons minder zichtbaar in de landelijke media zien dan bijvoorbeeld andere ontwikkelingsorganisaties.
In specifieke (vak)gebieden zijn we relatief zichtbaarder omdat we hier een aantal keer per jaar (tegen gereduceerd tarief) adverteren voor werving van vakdeskundigen voor uitzending naar ontwikkelingslanden. 


In welke landen is VSO werkzaam?

VSO werkt in bijna 30 landen in Afrika en Azië. 

 

Hoe beslist VSO in welke landen ze haar werk doet?

Armoede is in veel landen nog groot. Aan de hand van diverse criteria is VSO werkzaam in een land om armoede te bestrijden door kennis over te dragen.

Een van de belangrijkste criteria is dat een land niet in oorlog is of recent getroffen is door een natuurramp. VSO start haar werk als de organisaties die noodhulp verlenen, zijn vertrokken. Daarnaast moet een land op de ranglijst staan van allerarmste landen.
VSO werkt nauw samen met lokale organisaties. In een land worden betrouwbare en stabiele organisaties zorgvuldig geselecteerd om mee samen te werken zodat ontwikkeling blijvend is.

VSO werkt meestal meerdere jaren in een land. Na meerdere jaren is ons doel vaak bereikt en zijn projecten ten einde gekomen. Als de ontwikkeling goed is verlopen, zijn we niet meer werkzaam in een land. 


Kan VSO mijn project in een ontwikkelingsland ondersteunen?

VSO is geen financieringsorganisatie. We richten ons op capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden. Als je gebruik wilt maken van onze vakdeskundigen binnen je project, neem dan contact op met het VSO-programmakantoor in het desbetreffende land. Je project moet wel vallen binnen één van onze ontwikkelingsdoelen.

gerieke zandberg kind verpleegkundige gulu oeganda zorg.jpg

zambia-hiv-aids-kliniek-jongeren-vrouw.jpg

malawi-tablet-onderwijs-kind.jpg