Soni
11/10/2021

De sterke wilskracht van Soni

Geschreven door: Mahim Aryal
Geredigeerd door: VSO Nederland
Foto’s: Mahim Aryal

Soni Kathun (13) komt uit de moslimgemeenschap Banke in Nepal. Ze is geboren met een gehoorstoornis. Omdat ze heel graag wilde studeren, stuurden haar ouders haar naar een particuliere school voor kleuteronderwijs. Hoewel ze regelmatig naar school ging, moest zij van school af, omdat de leerkrachten niet over de juiste middelen en vaardigheden beschikten om les te geven aan kinderen met een beperking. Haar ouders dachten dat ze niet kon studeren. Ze waren niet op de hoogte van de diensten en faciliteiten van de school met ondersteunend onderwijs waar Soni wel toegelaten zou kunnen worden en op een passende manier onderwijs zou kunnen krijgen. Soni kon haar schoolcarrière hierdoor niet voortzetten, hoewel ze dat wel graag wilde.

Ze bracht haar dagen door met het helpen bij huishoudelijke taken, zoals het voeren van het vee, schoonmaken en koken. Ook hielp ze haar ouders op het land. Ze gebruikte een lokale gebarentaal, die ze zichzelf had aangeleerd, om thuis met haar ouders, broers en zussen te communiceren. Ze voelde zich niet op haar gemak om met anderen te communiceren, omdat de taal die ze gebruikte geen gewone gebarentaal is die iedereen kan begrijpen.

Soni

Leergierig

Een Big Sister van het ENGAGE-project (Empowering New Generation of Adolescent Girls with Education) zag Soni’s leergierigheid en bracht haar naar de catch-up klas in haar gemeenschap. De begeleider van de catch-up klas ondersteunde haar bij het leren van cijfers, letters en woorden. Soni houdt van schrijven en heeft een net handschrift. Ze tekent ook graag de dingen die ze om haar heen ziet. Het liefst tekent ze Mehndi ontwerpen (hennakunst) in haar schrift.

Big Sisters zijn onderdeel van het onderwijsproject Sisters for Sisters in Nepal dat ervoor zorgt dat meisjes uit de meest achtergestelde gebieden naar school kunnen én blijven gaan. Lees hier meer over dit project.

Terug naar school

Soni’s Big Sisters hielpen haar met school en leerden haar belangrijke levensvaardigheden. Ze bezochten Soni’s ouders om hen te adviseren hun dochter in te schrijven voor het ondersteunend onderwijs, zodat Soni haar schoolcarrière zou kunnen voortzetten. Aanvankelijk wilden haar ouders hun dochter niet naar de school sturen, omdat Soni in het hostel van de school zou moeten verblijven. Na een reeks gesprekken met de Big Sisters, stemden haar ouders er toch mee in om Soni in te schrijven voor de school. Ze werd toegelaten tot de Rastriya Adharbhut school in Khajura (Nepal) en hervatte haar schoolcarrière.

Hoe gaat het nu met Soni?

Nu krijgt Soni steun van een lokale vrijwilliger voor het leren van gebarentaal, waardoor zij beter kan leren op school. Ze is erg blij met deze verandering in haar leven en is vastbesloten om haar school voort te zetten. Tegenwoordig verblijft ze, met haar vrienden, in het hostel van de school en wordt ze betrokken bij diverse extra activiteiten, zoals spelletjes en knutselen.

Soni


#HimalayaChallenge2022

In het najaar van 2022 organiseert VSO de Himalaya Challenge. Deze Challenge staat in het teken van meisjes. Meisjes over de hele wereld die niet naar school kunnen of mogen. Vanwege extreme armoede, een handicap, gewapende conflicten of omdat zij als kind uitgehuwelijkt zijn en niet als volledig mensen worden gezien door hun man en schoonfamilie.

We klimmen voor onderwijs. Om onderwijs voor iedereen mogelijk te maken. Onderwijs voor meisjes als  Soni. Lees hier meer over de Himalaya Challenge 2022.


Lees meer verhalen uit het ENGAGE project