Wij zoeken zorgprofessionals voor Oeganda!

De moeder- en kindsterfte in Noord Oeganda is schrikbarend hoog. Daarom is VSO in 2013 het programma Maternal/Neonatal Care in Gulu gestart. Om dit project voort te kunnen zetten zijn we hard op zoek naar diverse professionals in de gezondheidszorg. 

Ben of ken jij een gynaecoloog, verloskundige, kinderverpleegkundige, huisarts, Public Health Specialist of Sexual Reproductive Health Specialist die wil bijdragen aan een betere gezondheidszorg in Oeganda? Vanaf maart 2019 (en later in 2019) hebben we nieuwe versterking nodig. Omdat er veel voorbereiding vereist is zijn we hard op zoek! Neem contact op met onze recruiter Hans Voerman om de mogelijkheden te bespreken. De gegevens vind je onderaan de pagina.


Het project: Maternal/Neonatal Care

Met dit project kunnen we er onder andere voor zorgen dat zwangere vrouwen zich regelmatig laten controleren, en dat de verloskundigen en verpleegkundigen in het ziekenhuis en de health centers (dorpsklinieken) getraind worden. Ze leren hier het begeleiden van veilige bevallingen en het herkennen van risico’s bij zwangere vrouwen zodat zij op tijd doorverwezen kunnen worden naar het ziekenhuis. Daarnaast is er nu een goed uitgeruste Neonatal Intensive Care Unit in het ziekenhuis, waar goed opgeleide Oegandese verpleegkundigen de te vroeg geborenen een gezonde start van hun leven geven. Lees meer over het project.

Vervolgprogramma

VSO bereidt een vervolgprogramma voor, voortbouwend op het werk van onze verloskundige Marianne en onze kinder- en neonatologieverpleegkundigen Gerieke en Dieke. Zij hebben bergen verzet en al veel bereikt, maar structurele ontwikkeling vraagt om een lange adem. Ook breiden we het programma uit: we gaan de dorpen in om vrouwen naar de health centers te krijgen, hun mannen te bewegen meer verantwoordelijkheid te nemen gedurende de zwangerschap en tienerzwangerschappen te voorkomen. Daarnaast streven we er naar het gezondheidszorgsysteem in deze regio te verbeteren en betere zorg te verlenen. Dat redt levens! Vooruitlopend op dit werk zoeken we nu al contact met ervaren en gepassioneerde gezondheidszorgprofessionals.

Praktische informatie

Start: maart 2019 (of later in 2019). Vanwege de uitgebreide voorbereiding zijn we hard op zoek naar geïnteresseerden.

Duur: 12 tot 18 maanden (eventueel is voor zeer ervaren kandidaten 6 maanden bespreekbaar)

Locatie: In Oeganda werk je in een team van VSO zorgprofessionals, ondersteund door ons lokale VSO-kantoor in Gulu.

Kosten: VSO zorgt voor de voorbereiding en alle kosten daarvan worden vergoed: training voor vertrek, visa, werkvergunningen en daar waar nodig medische registratie, vluchten, medische keuring en vaccinaties. Je hebt een uitgebreide medische- en repatrieringsverzekering en uiteraard worden werkgerelateerde kosten uit het project vergoed.

Salaris: Je ontvangt een lokaal salaris ter plekke: prima om in Oeganda van rond te komen, maar let op dat doorlopende kosten thuis daarmee niet gedekt kunnen worden.

Huisvesting: VSO zorgt voor goede en veilige huisvesting. 

Bekijk het filmpje van kinderverpleegkundige Gerieke in Oeganda.

uganda_oct_2016_maternal_and_newborn_health_in_uganda_pc_0089.jpg

Beschikbare functies

Zet jij het werk van je voorgangers Marianne, Gerieke en Dieke voort? Hieronder zie je de diverse functies die we zoeken voor het project in Gulu, Oeganda. Lees de algemene functiebeschrijvingen goed om te zien of je met jouw kennis en ervaring in aanmerking komt voor de specifieke functies die beschikbaar zijn voor Oeganda. Hiervoor kun je ook altijd bellen met onze recuiter.

  • Primary Health Care Specialist / Huisarts: Je ondersteunt je collega's om het zorgsysteem in de regio sterker te maken. Dit betekent betere rapportage vanuit de health centers, knelpunten in het doorverwijssysteem in kaart brengen en het aandragen van oplossingen, de 'support supervision' naar de health centers verbeteren, effectieve preventie- en voorlichtingscampagnes in de dorpen opzetten en management ondersteuning van de health centers. 
  • Gynaecoloog / Tropenarts: Je bent verbonden aan het verwijsziekenhuis in Gulu: je adviseert de verlosafdeling en de OK. Samen met de verloskundige geef je klinische (on the job) trainingen aan artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en stagiairs, zowel in het ziekenhuis als in de omliggende health centers. Lees de algemene functiebeschrijving van gynaecoloog of tropenarts.
  • Neonatologie- of Kinderverpleegkundige: Je traint lokale verpleegkundigen en verloskundigen voornamelijk op het gebied van Essential Newborn Care: vooral 'bedside' teaching en coaching op de werkplek. Daarnaast blijf je adviserend verbonden aan de door VSO opgezette Neonatal Intensive Care Unit in Gulu. Lees de algemene functiebeschrijving van verpleegkundige.
  • Verloskundige: Je traint lokale collega's in het ziekenhuis en de health centers: vooral 'bedside' teaching en coaching op de werkplek. Lees de algemene functiebeschrijving van verloskundige.
  • Sexual Reproductive Health Specialist: Samen met een lokale partnerorganisatie werk je aan betere SRH-programma’s. Lees de algemene functiebeschrijving van SRH Specialist.

Wat jouw voorgangers deden


Gerieke

Het terugdringen van moeder- en kindsterfte

Kindverpleegkundige Gerieke Zandberg heeft van september 2016 tot januari 2018 hard gewerkt aan het verminderen van moeder- en kindsterfte. Zij heeft tijdens haar verblijf ook ondersteuning gekregen van andere specialisten zoals George Pape, tropenarts met veertig jaar ervaring in diverse Afrikaanse landen.  

Door kennis en ervaring te delen, heeft Gerieke geholpen om de moeder- en babysterfte in het centrale Referral ziekenhuis in Gulu terug te dringen. Op de NICU trainde en begeleide ze verpleegkundigen, leerde ze haar lokale collega’s hoe de geschonken middelen en apparatuur werken en implementeerde ze protocollen. Ook bevorderde ze de samenwerking tussen het ziekenhuis en de klinieken in de omgeving. Zodat ook zwangere vrouwen die niet naar het ziekenhuis in Gulu kunnen komen de juiste zorg krijgen.

Marianne Bontenbal werkt als verloskundige voor VSO in het ziekenhuis in Oeganda

Marianne

Hulp dichtbij in health centers

Marianne Bontenbal werkt sinds juni 2017 als verloskundige in Oeganda. Zij probeert zoveel mogelijk medewerkers van health centers te trainen. Voor veel zwangere vrouwen is het ziekenhuis in Gulu te ver weg. De wegen zijn erg slecht en de meeste mensen hebben geen geld voor vervoer. Daarom richt zij zich nu ook op de lokale gezondheidscentra in de kleinere dorpen. Door de verschillende medewerkers in die gezondheids­centra beter op te leiden, brengen we hulp dichtbij. Precies waar het nodig is. Met als resultaat dat er veel minder moeders en baby’s onnodig overlijden.

VSO heeft gezorgd voor basismaterialen, zoals eenvoudige thermometers en stethoscopen. En we hebben wandklokken opgehangen. Waarom? Zodat de verpleegkundigen harttonen kunnen tellen. Zo simpel kan het zijn.

Jij

Wat ga jij doen?

Jouw voorgangers hebben al veel bereikt maar er moet nog meer gebeuren voordat we dit programma in goede handen achter kunnen laten bij onze lokale collega's. In dit vervolgprogramma ga je de dorpen in om zo de health centers, kleine dorpklinieken, uit te breiden en te verbeteren. 

Is dit toch niet helemaal wat je zoekt? Ga dan naar onze pagina over gezondheidszorg en bekijk welke mogelijkheden we nog meer voor zorgprofessionals in Afrika en Azië hebben. We zijn altijd op zoek naar goed gemotiveerde professionals die voor voor 1 of 2 jaar hun kennis willen delen met vakgenoten in Afrika en Azië. Je hebt minimaal drie jaar praktische ervaring en bent gemotiveerd om je kennis over te dragen aan je nieuwe collega's. Kijk eens in onze internationale vacaturebank of er iets open staat dat aansluit bij jouw wensen. 


Hans Voerman, Kennis ontwikkelt, kennis helpt, VSO Nederland, Afrika, Azië, werken buitenland, tegen armoede

Contact met onze recruiter

Hans Voerman
h.voerman@vso.nl
030 - 23 49 012

VSO is een internationale organisatie. Onze vacatures zijn daarom vaak in het Engels. Heb je vragen over gebruikte Engelse termen? Ik licht het graag toe.