Als verpleegkundige naar Afrika of Azië

Er zijn uitdagingen als je werkt in een ziekenhuis of gezondheidscentrum in Afrika of Azië. Je hebt mogelijk geen toegang tot middelen die wij hier als vanzelfsprekend beschouwen, zoals stromend water, reanimatie-apparatuur, röntgenfoto's, privéspreekkamers, ondersteuning voor geestelijke gezondheid en benodigde medicijnen. Daarnaast is het begrip, kennis en benodigde geld vaak niet aanwezig voor moeders om op tijd zorg te zoeken voor hun zieke kind. Het kan schokkend zijn om kinderen te zien lijden aan ziektes die zo gemakkelijk te voorkomen zijn in de westerse wereld. Maar zoals onze teruggekeerde VSO-verpleegkundigen getuigen, wegen deze uitdagingen niet op tegen het besef dat je een klein steentje hebt kunnen bijdragen aan een betere wereld. 

VSO heeft regelmatig vacatures voor verpleegkundige specialisten in ontwikkelingsgebieden in Afrika en Azië. Hieronder lees je een generieke functiebeschrijving waar je als verpleegkundige aan moet voldoen om in aanmerking te komen. Als je hieraan voldoet kun je in onze internationale vacaturebank kijken of er placements openstaan of stel een job alert in.

Zoek vacatures »


Functiebeschrijving

Alle functies van VSO omvatten het delen van kennis en vaardigheden met lokale collega's, zodat verandering duurzaam is en zich verspreid, lang nadat je weer bent teruggekeerd. Precies daarom ligt het zwaartepunt binnen deze functie ook ook op het delen van kennis over medische praktijken en procedures in een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Taken kunnen erg variëren en zijn afhankelijk van het programma. Je werkt bijvoorbeeld in het verwijsziekenhuis (District Hospital) en hebt een toegevoegde rol als trainer/coach. Een klinische rol dus, meestal naast de lokale verpleegkundigen, artsen (medical- en clinical officers), verloskundigen en public health specialisten. Afhankelijk van het type project zijn je taken:

 • Je werkt samen met klinische collega’s in het geven van goede zorg aan pasgeborenen en jonge kinderen.
 • Je traint en coacht verpleegkundigen in eerstelijnszorg in de kleinere klinieken (health centers).
 • Als je ervaring hebt in het geven van neonatale zorg, ben je vaak verbonden aan een door VSO geïnitieerde Neonatal Intensive Care Unit in het ziekenhuis en werkt daar aan betere zorg voor te vroeg geboren baby's.
 • Je coacht en geeft 'bedside teaching' aan collega’s en studenten.
 • Je signaleert knelpunten in de zorg en draagt oplossingen aan. Denk hierbij aan het geven van extra trainingen, ontwikkeling van procedures/protocollen en het doorvoeren van verbeteringen binnen de organisatie in overleg met het management.
 • Je adviseert met betrekking tot het grotere verwijssysteem, verzorgt trainingen op health centers, denkt mee over een betere organisatie en planning van 'outreach' activiteiten en preventie.
 • Je werkt mee aan preventie- en voedingsprojecten en voorlichting binnen de gemeenschap.

Vaardigheden, kwalificaties en ervaring

 • Je hebt een HBO verpleegkunde-opleiding en een opleiding/aantekening kinderverpleegkundige of neonatologieverpleegkundige.

 • Je hebt minimaal 3 jaar praktische ervaring als kinder- of neonatologieverpleegkundige en bent BIG geregistreerd.

 • Affiniteit met klinisch onderwijs en coaching is belangrijk.

 • Buitenland ervaring is een pre.

VSO beoordeelt alle kandidaten op de volgende competenties, die het vrijwillige competentiekader vormen van VSO.

 • Je bent ruimdenkend en respectvol.
 • Je bent veerkrachtig en je past je goed aan nieuwe situaties aan.
 • Je bent in staat om positieve verandering mogelijk te maken en duurzame werkrelaties op te bouwen.
 • Maar bovenal, omdat dit de visie van VSO is, ben je in staat om kennis te zoeken en te delen.

Naar het buitenland

De manier van werken in Afrikaanse en Aziatische landen is meestal heel anders en kan ook even wennen zijn. Daarom zijn langere plaatsingen van 12 maanden (in overleg te verlengen) belangrijk - ze stellen je in staat om je op de juiste manier te vestigen, vertrouwensrelaties te ontwikkelen en samen te werken om een positieve impact te creëren.

Ontwikkelingsgebieden

VSO heeft Maternal & Neonatal Health programma’s in een aantal Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, Ethiopië, Tanzania en Sierra Leone. Bekijk onze internationale vacatures, bespreek de mogelijkheden met onze recruiter en lees meer over onze projecten. Momenteel zoeken wij kandidaten voor de volgende projecten:

miriam_baby.jpg

Ontwikkelingswerk via VSO

VSO is een onafhankelijke internationale ontwikkelingsorganisatie die via vrijwilligers werkt aan de bestrijding van armoede. Onze programma’s zijn voornamelijk gericht op gezondheid, onderwijs en levensonderhoud, met een toenemende nadruk op het opbouwen van veerkracht, sociale verantwoordelijkheid, gender en sociale inclusie. Wij zijn uniek in de manier waarop we mensen samenbrengen om hun vaardigheden en ervaring te delen, inzichten en ideeën te genereren en vooral actie te ondernemen tegen armoede en uitsluiting.

Een VSO-placement levert je veel vaardigheden op, zowel professioneel als persoonlijk, die je tijdens je carrière ten goede zullen komen. Je hebt de kans om een reeks ingewikkelde aandoeningen die in de westerse wereld niet zo vaak voorkomen te leren kennen en te behandelen en je leert over het werken met mensen van verschillende culturen en achtergronden. Werken via VSO betekent over het algemeen het trainen en begeleiden van anderen en er wordt dus aanspraak gemaakt op jouw vaardigheden op het gebied van leiderschap, management en samenwerking. Dit kan je helpen bij het verwerven van meer senior rollen na afloop van je placement.

Solliciteren

Let op: dit is een generieke functiebeschrijving. Specifieke vacatures kunt je vinden in onze internationale vacaturebank. Staat er niks tussen maar ben je wel geschikt en beschikbaar? Neem contact op met onze recruiter of stel een job alert in.

Zoek vacatures »

ziekenhuis-afrika.jpg

gynaecoloog.jpg


Sierre Leone: Medische vaardigheden

Padma deelt essentiële medische vaardigheden met lokale collega´s in Sierre Leone na de uitbraak van de Ebola-crises.

Oeganda: Verpleegkundige Gerieke

Gerieke is kinderverpleegkundige in Gulu, Oeganda. Zij laat zien dat je baby´s kan redden door middel van kennis delen.


Hans Voerman, Kennis ontwikkelt, kennis helpt, VSO Nederland, Afrika, Azië, werken buitenland, tegen armoede

Contact met onze recruiter

Hans Voerman
h.voerman@vso.nl
030 - 23 49 012

VSO is een internationale organisatie. Onze vacatures zijn daarom vaak in het Engels. Heb je vragen over gebruikte Engelse termen? Ik licht het graag toe.