Leraar speciaal onderwijs in het buitenland

Kinderen met een beperking worden in veel landen met discriminatie geconfronteerd. Ze worden uitgesloten van het gemeenschapsleven. Onderwijs kan dat verhelpen door attitudes te veranderen en mensen met een beperking te ondersteunen bij het uitoefenen van hun rechten.

VSO heeft regelmatig vacatures voor ervaren leerkrachten uit het speciaal basisonderwijs in ontwikkelingsgebieden in Afrika en Azië. Hieronder lees je een algemene functiebeschrijving. Als je hieraan voldoet kun je in onze internationale vacaturebank kijken of er placements openstaan of maak een job alert aan.

Zoek vacatures »


Functiebeschrijving

Er zijn diverse projecten in Afrika en Azië waar je als leraar in het speciaal onderwijs terecht kunt. Je ondersteunt hier je lokale collega’s met de volgende taken:

  • je adviseert hoe ze kinderen met speciale behoeften kunnen identificeren;
  • je adviseert leraren in reguliere scholen in hoe ze kinderen met speciale behoeften kunnen beoordelen en betrekken;
  • je traint lokale collega’s;
  • je creëert effectief lesmateriaal voor kinderen met speciale behoeften;
  • je zorgt dat de opleidingsmiddelen operationeel en toegankelijk zijn.

De nadruk van je functie zal afhangen van de belangrijkste doelstellingen van de lokale partner.

Vereiste vaardigheden, kwalificaties en ervaring

Je bent een gekwalificeerde basisonderwijsdocent met aanvullende opleiding en hebt minimaal twee jaar ervaring in het werken met kinderen met speciale onderwijsbehoeften..

VSO beoordeelt alle kandidaten ook op de volgende competenties:

  • Je bent ruimdenkend en respectvol.
  • Je bent veerkrachtig en past je goed aan nieuwe situaties aan.
  • Je bent in staat om positieve verandering mogelijk te maken en duurzame werkrelaties op te bouwen.
  • Je bent in staat om kennis te delen en ook zelf te leren.

Naar het buitenland

De manier van werken in Afrikaanse en Aziatische landen is meestal anders en kan even wennen zijn. Daarom zijn de rollen over het algemeen langer, variërend van één tot twee jaar.

Ontwikkelingsgebieden

VSO heeft diverse onderwijsprogramma’s in Afrika en Azië. Bekijk onze internationale vacatures of bespreek de mogelijkheden met onze recruiter.

Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Chris van der Pol, die als special needs & inclusion officer in Ghana heeft gewerkt en lokale collega's bewust heeft gemaakt hoe ze kinderen met een beperking kunnen lesgeven.

ghana-onderwijs-special-needs-school.jpg

Ontwikkelingswerk via VSO

VSO is een onafhankelijke internationale ontwikkelingsorganisatie die via vrijwilligers werkt aan de bestrijding van armoede. Onze programma’s zijn voornamelijk gericht op gezondheid, onderwijs en levensonderhoud, met een toenemende nadruk op het opbouwen van veerkracht, sociale verantwoordelijkheid, gender en sociale inclusie. Wij zijn uniek in de manier waarop we mensen samenbrengen om hun vaardigheden en ervaring te delen, inzichten en ideeën te genereren en vooral actie te ondernemen tegen armoede en uitsluiting.

Een VSO placement zal je veel vaardigheden opleveren, zowel professioneel als persoonlijk, die je tijdens je carrière ten goede zullen komen. Je hebt de kans om te werken in andere omstandigheden en je leert over het werken met mensen van verschillende culturen en achtergronden. VSO-functies omvatten over het algemeen training en begeleiding van anderen, en dus jouw vaardigheden op het gebied van leiderschap, management en samenwerking. Dit kan je helpen bij het verwerven van meer senior rollen wanneer je placement eindigt.

Solliciteren

Let op: dit is een generieke functiebeschrijving. Specifieke vacatures kunt je vinden in onze internationale vacaturebank. Hier kun je ook een job alert instellen voor toekomstige vacatures. Staat er niets bij, maar voldoe je aan de basisvoorwaarden en ben je beschikbaar? Dan komen we ook graag met je in contact.

Zoek vacatures »


Tanzania: Middelbaarschoolonderwijs

Paul Jennings werkt op 12 middelbare scholen in Tanzania waar hij lokale collega's helpt hun lessen en trainingsmethodes te verbeteren.

Cambodja: Beter onderwijs

In Cambodja werkt Onderwijsadviseur Wim Lancsweert aan beter en aantrekkelijker onderwijs, zodat meer kinderen naar school gaan.


Contact met onze recruiter

Heidi Koggel
h.koggel@vso.nl
030 - 23 49 010

VSO is een internationale organisatie. Onze vacatures zijn daarom vaak in het Engels. Heb je vragen over gebruikte Engelse termen? Ik licht het graag toe.