Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk


» Hoe reageer ik op een vacature?

Het solliciteren op een vacature gaat altijd via de website. Lees hier waar je op moet letten als je wilt solliciteren:

 • Je kunt alleen reageren via het online formulier dan vermeld wordt bij de vacature.
 • Uiteraard kun je ons gewoon een e-mail sturen als je vragen hebt over het schrijven van je reactie of het samenstellen van je Engelstalige cv. We helpen je graag! 
 • Schrijf je sollicitatie in één keer. Het invullen van het sollicitatieformulier kan namelijk niet onderbroken worden. Je kunt het formulier ook niet tussentijds opslaan.  
 • Meer tijd nodig? Kopieer het formulier dan eerst naar Word en beantwoord de vragen in dat Word-document. Later kun je je antwoorden kopiëren naar het echte formulier. 
 • Upload je cv als Word-document en stuur het mee met het formulier. Let op: je kunt je cv niet nasturen; je moet het aan je formulier koppelen.
 • Zorg dat je je formulier en actueel cv in foutloos Engels instuurt. Je sollicitatie wordt beoordeeld door buitenlandse recruiters die geen Nederlands spreken. 
 • Verzeker jezelf ervan dat de vaktermen die je gebruikt kloppen. De Engelse varianten van Nederlandse vaktermen zijn vaak eenvoudig via Google Translate vinden. Of vraag ons advies
 • In je 'supporting statement' presenteer je jezelf kort en krachtig. Gebruik als leidraad de functie-eisen: zo toon je dat jij voldoet aan wat wordt gevraagd. 
 • Zodra je je formulier verstuurt, heb je er geen toegang meer toe. Zorg dus dat je je formulier print of opslaat voordat je het verstuurt. Dit kan via je internetbrowser. 

» Kan ik op meerdere banen solliciteren?

Dat is zeker mogelijk. Wanneer je voor een baan bent geselecteerd, worden je andere sollicitaties teruggehaald uit het sollicitatieproces.

» Bij wat voor werkgevers kom ik te werken?

Er is een grote variëteit aan organisaties en instellingen die een beroep doen op VSO. Van ministeries tot kleine ondernemingen en van een NGO tot een lokale zorginstelling. Ook andere ontwikkelingsorganisaties vragen regelmatig naar ondersteuning van VSO.

» Kan ik samen met mijn partner voor VSO werken?

In de praktijk komt dit weinig voor. Je wordt uitgezonden op basis van de vraag van een lokale werkgever. De kans dat er in dezelfde periode in dezelfde regio behoefte is aan jouw werkervaring én tegelijk aan die van je partner, is zeer klein. Voor zeer veelgevraagde beroepen zoals artsen en specialisten, lukt dit vaker. Vraag naar jullie mogelijkheden bij je contactpersoon. 

» Ik wil aan het werk voor VSO. Kan mijn niet-werkende partner mee?

Ja, dit kan. Er zijn een paar aandachtspunten: 

 • Verblijfsvergunning: In sommige landen wordt een verblijfsvergunning niet afgegeven voor een niet-werkende, ongehuwde partner.
 • Financieel: je vergoeding is voldoende voor 1 persoon. Jullie moeten dus over voldoende financiële middelen beschikken. Alle kosten (zoals ticket, verzekeringen en vaccinaties) komen voor eigen rekening.

» Kan mijn partner ter plaatse (vrijwilligers)werk vinden?

Het lukt veel meereizend partners om een nuttige dagbesteding te vinden. Zo kun je via internet al kijken naar of contact leggen met voor jou interessante organisaties en je expertise aanbieden.

» Kan ik mijn kind(eren) meenemen als ik word uitgezonden?

Helaas lukt dit meestal niet, omdat:

 • vergoeding en huisvesting niet zijn afgestemd op een gezin;
 • er niet overal internationale scholen zijn waar je gaat werken;
 • medische voorzieningen minder makkelijk bereikbaar zijn;
 • gezondheidsrisico’s, taalbarrière en sociaal isolement grote belemmerende factoren zijn.

In specifieke gevallen en alleen als je als gezin ervaring hebt met het leven in een ontwikkelingsland, kan een uitzondering worden gemaakt.

ans_ohms_met_collegas_web.jpg

» Waarom krijgen VSO'ers lokaal salaris betaald? En wie betaalt dat? 

Uniek aan VSO is dat haar vakdeskundigen leven en werken midden in de lokale gemeenschap die ze helpen ontwikkelen. De VSO-vakdeskundigen werken voor een lokaal salaris en leven in een vergelijkbaar onderkomen. Zo staan VSO-vakdeskundigen op gelijkwaardige voet met hun lokale collega’s. Dit is een belangrijke voorwaarde voor duurzame kennisuitwisseling. 

De lokale organisaties in de ontwikkelingslanden waar de VSO'ers werken betalen zoveel mogelijk mee aan het lokale salaris van de VSO'er. Dit is belangrijk, omdat zo ook de lokale partner letterlijk investeert in het succes van de uitzending. Er zijn uiteraard landen waar de lokale organisaties dit lokale salaris voor de VSO'er niet of niet in zijn geheel kunnen opbrengen. In die gevallen betaalt VSO het lokale salaris. In zo’n geval moet de lokale organisatie wel altijd voor de huisvesting zorgen. Zo dragen de lokale organisaties op die manier toch bij aan het succes van de uitzending. \

» Kan ik rondkomen van een vergoeding vergelijkbaar met een lokaal salaris?

De hoogte van je vergoeding is afgestemd op de maandelijkse uitgaven voor levensonderhoud. Je huisvesting wordt door je werkgever betaald. De ervaring leert dat je er goed van kan rondkomen. Het is natuurlijk niet voldoende om je vaste lasten in Nederland van te betalen. We bespreken van tevoren met je hoe je jouw financiële verplichtingen in Nederland hebt geregeld.

» Hoe ben ik verzekerd?

VSO zorgt voor een ziektekosten-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering, inclusief een repatriëringsregeling. Tijdens de voorbereidingstrainingen komen andere expatriate verzekeringen aan bod die je wellicht handig vindt om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan speciale kostbaarheden-verzekeringen voor wie buiten Nederland woont. Kijk ook eens op SVB.nl en UWV.nl voor vrijwillige verzekeringen voor AOW, Anw en WW.

» Welke voorzieningen biedt VSO?

Lees meer over wat jij regelt en wat VSO regelt.

» Waar is de eigen bijdrage van € 500 voor bedoeld?

VSO is geheel afhankelijk van giften en donaties om vakdeskundigen te kunnen uitzenden. Wij vragen om deze reden een bijdrage in de voorbereidende kosten voor vertrek. We kunnen je helpen met fondsenwerven, waarvoor we veel praktische tips en een online tool tot onze beschikking hebben. Ervaring heeft ons geleerd dat vakdeskundigen vaak zelfs meer ophalen dan € 500.

» Kan ik tussendoor met vakantie of naar Nederland?

VSO heeft met de werkgever geregeld dat je 20 vakantiedagen per jaar hebt. De meeste VSO’ers gaan ter plaatse reizen. Met vakantie naar Nederland kan wel, maar de kosten zijn voor eigen rekening.

» Hoe zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt als ik weer terug ben?

Als VSO’er bouw je een schat aan ervaring op. Je hebt gewerkt in een vreemde cultuur, met een andere taal. En vaak met veel minder middelen dan dat je gewend was. Daarvoor heb je improvisatietalent en flexibiliteit nodig. Deze kwaliteiten en ervaringen zijn voor een toekomstige werkgever zeer aantrekkelijk. Echter: elke werkgever reageert anders. Zorg in ieder geval dat je een goed verhaal hebt over je placement. Voor de meeste werkgevers geldt dat ze je op internet opzoeken. Werkinhoudelijke verhalen op je blog kunnen je tijdens je verblijf in het buitenland al helpen je voor te bereiden op solliciteren na terugkomst.