Vacature: Fondsenwerver institutionele donoren (EU en Duitsland)

Wil jij werken voor een organisatie die armoede bestrijdt door kennis te delen? Wij zoeken een ambitieuze en slagvaardige Fondsenwerver institutionele donoren, met een focus op de Europese Unie en Duitsland (32-36 uur per week).


Wil jij werken voor een organisatie die armoede bestrijdt door kennis te delen? Voor haar team Programmes & Partners is VSO per direct op zoek naar een ambitieuze en slagvaardige Fondsenwerver institutionele donoren.

VSO stimuleert duurzame ontwikkelingssamenwerking. Samen zorgen we voor betere gezondheid, toegankelijk onderwijs én helpen we mensen aan werk en inkomen op die plekken op de wereld waar dat het hardst nodig is. We doen dat op aanvraag van landen in Afrika en Azië. Vakdeskundigen werken gedurende langere tijd samen met lokale collega’s en delen hun kennis en vaardigheden. Tegen een lokaal salaris omdat gelijkwaardigheid essentieel is om vooruitgang te boeken. Ons doel: de weerbaarheid van gemeenschappen vergroten en een blijvende verandering ontketenen.

VSO Nederland werft en begeleidt de vakexperts. Daarnaast bouwen we mee aan de programma’s van onze landenkantoren door fondsen te werven en partnerschappen af te sluiten met fondsen, bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Als fondsenwerver lever je hieraan een belangrijke bijdrage.

Wat ga je doen?

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitbouwen van onze relaties met institutionele donoren. In eerste instantie de Europese Unie, en daarnaast richt je je op mogelijkheden in bijvoorbeeld Duitsland. De komende jaren werkt VSO aan een ambitieuze groeistrategie. We willen onze impact op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en werk&inkomen versterken en daar horen ook sterkere relaties bij met grotere donoren. In deze rol heb je een boeiend en breed takenpakket:

Fondsenwervingsstrategie en analyse

 • Het analyseren van het beleid van voor VSO belangrijke donoren: de EU en daarnaast ook andere Europese, met name Duitse donoren. Je analyseert belangrijke ontwikkelingen en kansen waar VSO op kan inspelen.
 • Het vertalen hiervan naar concrete adviezen en stappen om nieuwe financieringskansen te verzilveren.
 • Adviseren over de wijze waarop VSO zich in Europa en in onze programmalanden kan positioneren om kansen goed te benutten en beleid van donoren te volgen of te beïnvloeden.  

Positionering en partnerschappen

 • Binnen voor VSO belangrijke sectoren breng je in kaart waar voor VSO de kansen liggen en bedenk je een strategie om tot succesvolle financieringsaanvragen te komen.
 • Het bouwen en onderhouden van relaties met belangrijke contacten binnen donororganisaties. Het ondersteunen en adviseren van anderen binnen VSO omtrent relatiebeheer.
 • Tot stand brengen van samenwerkingsovereenkomsten met strategische partners rondom financieringskansen.

Ontwikkelen van voorstellen

 • Het voorzien van VSO collega’s van informatie over financieringskansen en hen in staat stellen om (samen met jou) tot een afweging te komen of VSO hierin wil investeren. 
 • Het initiëren en regisseren van het interne ‘bid proces’ om tot kansrijke financieringsaanvragen te komen. Hierin bewaak je ook de besluitvorming omtrent go/no go besluiten.
 • Het opstellen (schrijven) van financieringsaanvragen of het meerwerken daaraan. Zorgen dat aanvragen voldoen aan alle relevante criteria van de donor. 

Donor management

 • Voorzien in technische expertise om grant management en implementatie goed te laten verlopen, overeenkomstig de afspraken met de donoren. Je zorgt ervoor dat financiële en andere richtlijnen van de donor goed geïmplementeerd worden.
 • Je draagt bij aan de ontwikkeling van de capaciteit binnen VSO (landenkantoren) op het gebied van EU-aanvragen en relatiebeheer.

Met wie?

Je bent onderdeel van twee teams: om te beginnen van het enthousiaste team van VSO Nederland (20 collega’s) in Utrecht. Daarnaast werk je binnen het internationale Donor Management team binnen VSO Internationaal. Collega’s werken verspreid over onze kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Washington en onze kantoren in Afrika en Azië. Het team Programmes & Partners in Nederland bestaat naast jou uit vier collega’s. In deze rol rapporteer je aan de directeur van VSO NL en is er een ‘matrix lijn’ met het hoofd donor management van VSO Internationaal. Je werkt direct samen met internationale VSO collega’s in onze landenkantoren en begeleidt en ondersteunt hen bij het ontwikkelen van aanvragen in de landen zelf.

ethiopie-baby-gezondheidzorg.jpg

rs30077ugandajune2016morotogl-7120-lpr.jpg

Jouw profiel

 • Je bent ambitieus en vindt het een uitdaging om VSO’s groeiambitie te gaan waarmaken.
 • Je hebt in een eerdere rol succesvolle grotere financieringsaanvragen geschreven voor de genoemde donoren.
 • Je hebt uitstekende kennis van en ervaring met de Europese Unie als donor op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ervaring met donoren in Duitsland strekt tot aanbeveling.
 • Je beschikt over uitgebreide ervaring met het onderzoeken van kansen bij donoren en het in kaart brengen van prioriteiten, regelgeving en beleid. Je bent ook gewend om deze kansen intern goed over het voetlicht te brengen en collega’s daar op overtuigende wijze over te adviseren en in mee te nemen.
 • Je bent sterk in het bouwen van relaties. Je bent initiatiefrijk in het aangaan van nieuwe contacten en hebt aandacht voor zorgvuldige follow-up in relatiebeheer.
 • Je kunt goed onderhandelen met (internationale) partners over samenwerking in consortia en gezamenlijke indieningen op financieringskansen.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, kunt goed presenteren en hebt ervaring met het geven van training en workshops op jouw terrein.
 • Je werkt makkelijk onder druk en blijft goed overeind bij strakke deadlines.

 

En verder …

 • Een relevante vooropleiding op HBO+/academisch niveau.
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van donor management en institutionele fondsenwerving in de context van internationale samenwerking.
 • Goede kennis van één of meerdere VSO thema’s (gezondheid, onderwijs, werk&inkomen). Sterke affiniteit met de missie en visie van VSO.
 • Uitstekende kennis van Engels en Duits (mondeling en schriftelijk).
 • In staat en bereid om meerdere keren per jaar te reizen naar onze programmalanden in Afrika en Azië.

Ons aanbod

We bieden:

 • Uitstekende arbeidsvoorwaarden; CAO Sociaal Werk
 • Salaris: afhankelijk van ervaring, schaal 10,  maximaal €4420,- op basis van 36 uur.
 • Een maandelijks opgebouwd individueel keuzebudget; opgebouwd uit 18% van het bruto salaris.
 • Een persoonlijk opleidingsbudget.
 • Goede koffie en vers fruit!

Naast het opdoen van kennis en ervaring binnen het netwerk van een internationale organisatie en het bijdragen aan een prachtige maatschappelijke doelstelling bieden wij jou de gelegenheid om jezelf te blijven ontwikkelen door middel van training en opleiding.

Solliciteer direct!

Ben je enthousiast geworden en voldoe jij aan ons profiel, twijfel dan niet en solliciteer direct! Mail jouw motivatie en CV in het Engels uiterlijk 6 januari 2019 onder vermelding van: vacature Fondsenwerver institutionele donoren aan Anita van Dijk: personeelszaken@vso.nl. Wil je inhoudelijk meer weten over deze functie, neem dan contact op met Erik Ackerman, directeur VSO NL: 030 2320600. De gesprekken vinden plaats op 16 of 17 januari (eerste ronde) en 22 januari (tweede ronde).

VSO is gevestigd in Het Nieuwe Kantoor (HNK) een inspirerende en eigentijdse omgeving op loopafstand van Utrecht CS. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.