» 1958

Oprichting VSO

In antwoord op een brief van de bisschop van Portsmouth, waarin mensen werden gevraagd om Engels te leren in Borneo, rekruteerde het Alec en Mora Dickson 17 professionals. De organisatie VSO was geboren. De eerste tien gingen naar Sarawak, drie naar Ghana, één naar Nigeria, één naar Zambia en twee naar Kameroen.

» 1959

Eerste vrouwelijke vrijwilligers aan het werk

Althea Corden and Bronwyn Quint zijn de eerste vrouwen die voor VSO aan het werk gaan. Bronwyn Quint ondersteunt vrouwen in drie vrouwenopvanghuizen in Nairobi, Kenia.

» 1962

Oprichting van de eerste VSO-supporter groepen

De eerste VSO-supporter groepen zijn een feit. Teruggekeerde VSO’ers kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en VSO blijven steunen na terugkeer naar hun thuisland.

» 1964

1000 professionals!

In 1964, 6 jaar na oprichting, hebben al 1000 professionals huis en haard voor langere tijd verlaten om hun kennis ‘overseas’ in te zetten.

» 1965

Van onderwijs naar gezondheidszorg en werk & inkomen

VSO verbreedt haar horizon. Niet alleen onderwijs, maar ook gezondheidszorg en toegang tot een duurzaam inkomen, worden belangrijke thema’s.

» 1971

10.000 vrijwilligers

Het eerste overzeese kantoor wordt opgericht in Papoea-Nieuw-Guinea, vier jaar nadat de eerste VSO’ers arriveerden.

» 1989

Oprichting VSO Nederland.

» 1997

Een uitnodiging van Rwanda

De Rwandese Minister van Onderwijs vraagt VSO om een programma te starten dat helpt bij het tekort aan leerkrachten na de Genocide van 1994. VSO is nooit meer weggegaan uit Rwanda.

»1999

VSO gaat de strijd aan met HIV en Aids

VSO focust zich in haar werk ook op mensen met HIV en Aids.

» 1999

Start van samenwerking met bedrijven

Vanaf 1999 trekt VSO ook samen met bedrijven op in de strijd tegen armoede.

» 2001

De opkomst van nationale vrijwilligers

VSO mobiliseert mensen om vrijwilligerswerk te doen in hun eigen land. Het eerste nationale vrijwilligersprogramma in Kenia wordt gelanceerd. Niyonsaba Brown is een nationale professional die op een dovenschool in Rwanda werkt. Niyonsaba is zelf doof en helpt doven om toegang te krijgen tot informatie over de gezondheidszorg.

» 2005

Eerste parlementarier als VSO-professional

De eerste parlementariër gaat voor VSO aan het werk. Sindsdien heeft VSO 52 professionals uit de politieke wereld begeleid. Zo zette Rosena Allin-Khan van de Britse Labour Party zich in Bangladesh in om gedwongen huwelijken tegen te gaan.

» 2011

Vrijwilligerswerk onder de jeugd

Tweeduizend jongeren uit het UK en 23 andere landen doen wereldwijd vrijwilligerswerk via VSO! Meer dan 30.000 jongeren volgen sinds die tijd hun voorbeeld.

» 2015

Publicatie onderzoek over de rol van vrijwilligerswerk in het verslaan van armoede

Lees hier het rapport ‘Valuing Volunteering’ 

» 2018

VSO bestaat 60 jaar!