26/09/2016

‘Dankzij de tablets gaan de resultaten van mijn leerlingen flink vooruit’

Leerkracht Stembile Naming’ona (25) geeft les op de Biwi-basisschool in Malawi. Dankzij het project ‘Unlocking Talent’ van VSO en partner Onebillion kunnen de kinderen in haar klas leren met behulp van tablets. Hun resultaten gaan daardoor met sprongen vooruit.

“Ik geef de tweede klas al twee jaar les. Mijn leerlingen zijn ongeveer zeven jaar oud. Gemiddeld telt elke klas van deze school zestig kinderen, maar soms zijn dat er veel meer. Biwi is een goede school die zichzelf steeds verbetert. Veel kinderen stromen door naar het middelbaar onderwijs. Alle onderwijzers werken hard en werken goed met elkaar samen. Sinds kort geven we les met behulp van technologie. De kinderen leren lezen en rekenen met behulp van apps op tablets. Ze doen dat in speciale leercentra, waarin maximaal 30 kinderen terecht kunnen. De lessen op de tablets duren ongeveer een halfuur.

De tablets maken het lesgeven voor mij makkelijker. De kinderen zijn geconcentreerd en hun leertempo is goed. Tijdens de gewone lessen gedragen ze zich een stuk drukker. Hun resultaten gaan flink vooruit. Als de kinderen een lesonderdeel op de tablet hebben afgerond, krijgen ze een certificaat. Het aantal leerlingen dat een certificaat verdient wordt steeds groter. Ook blijven ze nog maar zelden weg van school, want ze willen geen tabletles missen.

Mijn droom is dat in Malawi elk kind zijn opleiding afmaakt. Daarom hoop ik dat onze regering tabletonderwijs in alle klassen invoert. Dan zullen kinderen niet meer wegblijven van school.”

Lees meer over het project ‘Unlocking Talent’ en over VSO-onderwijsadviseur Thaisa Rougoor. Extra steun voor dit project is hard nodig, want in 2020 willen we 300.000 kinderen in Malawi deze unieke lesmethode aanbieden. Steun VSO en help mee!