01/07/2024

Ontmoet vrijwilliger Vilma: actief van Kenia tot de Filipijnen

Vilma Esoto is een vrijwilliger bij VSO in de Filippijnen. Voordat ze vrijwilliger werd, was Vilma 23 jaar lang ambtenaar op het Engelse Ministerie van Handel en Industrie. Vastzittend in een strak 9-tot-5 schema raakte ze steeds minder gemotiveerd en ging ze op zoek naar iets dat haar meer voldoening zou geven.  Toen een collega en ex-VSO vrijwilliger haar op de mogelijkheden van vrijwilligerswerk wees, nam ze de sprong in het diepe. En nu wil ze voor geen goud meer terug. Tot op de dag van vandaag heeft ze baat bij haar werkervaring, en zet ze zich in om VSO programma’s in Kenia, Ethiopië, Bangladesh en het land waar ze oorspronkelijk vandaan komt, de Filippijnen, te ondersteunen. Vilam blikt terug op haar ervaringen bij VSO.

Kenia (2010-2012) – Waar het allemaal begon: onderwijs

“Voor mijn eerste plaatsing als vrijwilliger was ik actief in de gemeente Kitui, ongeveer drie uur rijden buiten Nairobi, de hoofdstad. Ik was betrokken bij scholen die vakopleidingen bieden. Daar speelden grote problemen, zoals onderbetaalde leraren, zeer gebrekkige voorzieningen en te weinig leerlingen. Als vrijwilliger werkte ik hard om hier verandering in te brengen. Dat wierp langzaam maar zeker zijn vruchten af. Er kwamen nieuwe lessen bij, zoals lessen over het maken van kleding, en er kwam geld voor achterstallig onderhoud.”

Ethiopië (2013) – Werkgelegenheidsprojecten

“Na de afronding van mijn project in Kenia kreeg ik de kans om vrijwilliger in Ethiopië te worden, in Assossa, in de buurt van een vluchtelingenkamp bij de Nijl. Voor mijn komst waren VSO’s activiteiten in Ethiopië beperkt tot gezondheids- en onderwijsprogramma’s. Tijdens mijn verblijf daar, geplaatst bij het Ministerie van Landbouw, heb ik mensen in het bedrijfsleven geïnterviewd. Ik heb daarvoor veel gereisd in Ethiopië en heb me bij het onderzoek gericht op ondernemerschap en commerciële kansen voor land- of mijnbouwproducten. Eén jaar na mijn vertrek heeft VSO werkgelegenheidsprogramma’s gestart mede op basis van mijn vrijwilligerswerk daar.” 

Bangladesh (2018) – Het stimuleren van ondernemerschap onder jongeren

“In Bangladesh trainde ik samen met andere specialisten 12 jongeren-counselors in het managen van een bedrijf, met onder andere aandacht voor ondernemerschap en organisatieplanning. Het is erg mooi om te zien dat, ondanks allerlei praktische problemen op het gebied van de taal, verschillende consultants nu hun eigen bedrijf op het gebied van detailhandel, IT of landbouw, gestart zijn!”

Filippijnen (2022-2023) – Bijscholing voor jongeren

“In 2022 keerde ik terug naar mijn Filippijnse roots en vestigde ik me als Jeugd Mobilisatie Specialist op het zuidelijke eiland Mindanao. Hier draait een onderwijsproject waar VSO ook bij betrokken is. In de Filippijnen is het door de grote armoede lang niet voor ieder kind weggelegd om naar school te gaan. De meeste scholen zijn in de steden gevestigd en meestal gratis, maar er zijn wel kosten voor schoolmaterialen als boeken, schriften, pennen en de transport naar school, bijvoorbeeld. Veel van de armsten wonen ver buiten de steden en de kinderen daar hebben geen geld om naar de scholen in de stad te reizen. Vooral voor meisjes kan dit een groot probleem zijn. Zoals in veel landen voorkomt waar VSO actief is, trouwen deze meisjes vaak al jong, raken ze zwanger en waarna ze niet meer de mogelijkheid of ondersteuning krijgen om naar school te gaan of een opleiding te volgen. 

Maar via het onderwijsproject in de Filipijnen kunnen deze jonge meiden zich toch blijven ontwikkelen, ook al hebben ze geen formeel onderwijs genoten. We geven trainingen in leiderschap, ondernemerschap en life skills en moedigen hen aan om te participeren in gemeenschapsactiviteiten zoals de aanplant van bomen. Deze trainingen vormen van leren en ontwikkeling worden gesteund door het Filipijnse Ministerie van Onderwijs. Het vormt een aanvulling op het officiële onderwijs met gediplomeerde leraren in de scholen. Het combineren van deze activiteiten met werk is soms lastig voor de deelnemers, maar VSO vrijwilligers ondersteunen hen hierin en organiseren deze trajecten op zo’n manier dat er toch veel mensen hieraan mee kunnen doen.”

De hoogtepunten

“Het mooiste van vrijwilligerswerk is dat je je eigen vaardigheden en ervaring in kan zetten om anderen te helpen meer van hun leven te maken. Wanneer er een einde komt aan mijn vrijwilligerswerk op een bepaalde plek, zie ik weer hoe moeilijk het is om afstand te nemen van mensen waar je persoonlijk veel voor hebt kunnen betekenen. Als vrijwilliger maak je soms lange dagen en is vaak niet echt een duidelijke functieomschrijving, maar het blijkt altijd een enorm verrijkende ervaring!”