Project: Unlocking Talent met tabletonderwijs

Meer bereiken met digitalisering: dat kan ook in Malawi, een van de armste landen ter wereld. Hier leren kinderen basisvaardigheden via apps en tablets. Nu al werken 55.000 kinderen met het programma. ‘Ze gaan met sprongen vooruit.’


Locatie: Malawi 
Startdatum: januari 2015
Looptijd: 5 jaar
Partners: Onebillion, MoEST: Ministry of Education, Science and Technology Malawi, the University of Malawi

‘De kinderen presteren 45 procent beter’

Zonder goed basisonderwijs is de kans op een baan later klein. In Malawi, een van de armste landen ter wereld, zijn veel te weinig leraren en scholen. Bovendien groeit het aantal kinderen snel, waardoor het niet lukt kwalitatief onderwijs te bieden. Gevolg: veel kinderen groeien ongeletterd op en missen daardoor toekomstperspectief.

Gebrek aan gebouwen, gebrek aan docenten, gebrek aan onderwijsmaterialen: Malawi kampt er al decennia mee. Generaties kinderen groeiden op zonder zelfs maar de basisschool te hebben afgemaakt. Met rampzalige gevolgen. De werkloosheid is hoog en ongeletterdheid eerder regel dan uitzondering.

Om dit probleem aan te pakken ontwikkelden VSO, Onebillion en lokale partner MoEST een innovatief tabletonderwijsprogramma. Met behulp van tablets leren kinderen lezen en schrijven – zonder veel begeleiding van een leraar. Inmiddels werken 55.000 leerlingen op 95 scholen met het programma. Dit moet eind 2020 gegroeid zijn naar 310 scholen.

De regering besloot onlangs – na aanbeveling door VSO – het tabletonderwijsprogramma op te nemen als vast onderdeel van het basisonderwijs in Malawi. VSO gaat daarom de komende jaren nog nauwer samenwerken met de regering om tabletonderwijs toegankelijk te maken voor alle basisscholen in Malawi.

rs23555_malawi_october_2015_unlocking_talent_ag_f8t5025-lpr.jpg

Al na een paar weken zagen we leerlingen met sprongen vooruitgaan. We zien 45% meer leerwinst ten opzichte van traditioneel onderwijs. Leerlingen krijgen les in de school óf in speciale Learning Centres bij scholen. VSO bouwt deze Learning Centres en voorziet ze van volledig ingerichte lokalen en zonnepanelen.’ - Thaisa Rougoor, een van de twaalf VSO-deskundigen ter plaatse

Meer informatie