In de Filipijnen, omringd door de pracht van de natuur en de oceaan, ligt een mangrovebos van 12 hectare dat beschermd wordt door een toegewijde familie: Grace, Marlon, en hun kleindochter Rhea. Als familie zetten ze zich in om het mangrovegebied te onderhouden, te herstellen en te laten groeien. Een enorm belangrijke taak voor hun gemeenschap en het milieu.

 

 

Grace, Marlon en Rhea staan bij nieuwe gekweekte mangroveboompjes. De plantjes zijn klaar om in de grond te worden geplant.

Gezamenlijke inspanning: het verzorgen van het mangrovebos

Grace Genobaten, 52, uit Kulasihan in Lanao del Norte, leidt de lokale groep die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de ecotoeristische locatie. Ze zorgt voor de eetbare tuin, ziet erop toe dat de zaailingen in de mangrovekwekerij goed worden verzorgd, en houdt toezicht op het algemene beheer van de omgeving. Haar man Marlon, 55, is samen met Grace verantwoordelijk voor een mangroveperceel dat zij samen met hun kleindochter Rhea verzorgen, met als hoofddoel de uitbreiding van de mangroves. Wanneer het nodig is, planten ze nieuwe mangrovezaailingen. Rhea, 5 jaar oud, helpt al op jonge leeftijd enthousiast mee door lichte taken uit te voeren, zoals het geven van water aan de jonge planten en het opruimen van afval dat door de getijden is aangespoeld.

 

Grace en Marlon Genobaten wonen in Kulasihan, Lanao del Norte, de Filipijnen. Ze zorgen voor een mangrovebos en beschermen het.

Uitdagingen door natuurrampen

In november 2022 zorgde een tyfoon voor schade aan de ecotoeristische locatie. Delen van de locatie werden omvergeblazen en er lag afval verspreid. Door klimaatverandering krijgen de Filipijnen vaker te maken met natuurrampen. De changemakers van VSO helpen gemeenschappen om zich op dit soort natuurverschijnsels en -rampen voor te bereiden. Ze versterken ecosystemen, onder andere door de mangroves te onderhouden door nieuwe planten te blijven planten.

De drie voordelen van mangroves

Mangroves zijn om verschillende redenen van cruciaal belang voor de gemeenschap en het milieu. Hier zijn drie van de meest significante voordelen:

1. Bescherming tegen overstromingen en orkanen

Mangroves fungeren als natuurlijke barrières tegen de krachten van de natuur. De stevige wortels van de mangrovebomen houden de bodem vast en breken grote golven, wat een essentiële bescherming biedt tijdens natuurrampen zoals overstromingen en orkanen. Deze natuurlijke bescherming is van levensbelang voor de gemeenschap, omdat het de impact van deze rampen aanzienlijk vermindert en de veiligheid van de inwoners waarborgt.

2. Ondersteuning van de vispopulatie

Voor veel leden van de gemeenschap is visvangst een belangrijke bron van inkomsten en voedsel. Mangroves bieden een veilige en vruchtbare omgeving voor verschillende vissoorten om te groeien en te gedijen. De wortels van de mangroves creëren een bescherming op de bodem waarin jonge vissen kunnen schuilen voor roofdieren, wat de overlevingskansen van de vispopulatie verhoogt. Hierdoor wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar ook de economische stabiliteit van de gemeenschap ondersteund.

3. Behoud van biodiversiteit en het rif

Het mangrove-ecosysteem herbergt een enorme diversiteit aan planten en dieren. Naast vissen vinden ook krabben, schelpdieren, en verschillende vogelsoorten een thuis in de mangroves. Deze biodiversiteit is essentieel om een gezond en evenwichtig ecosysteem te houden. Bovendien spelen mangroves een rol in het beschermen van koraalriffen door sediment en nutriënten uit het water te filteren voordat deze de oceaan bereiken, wat bijdraagt aan de gezondheid van de riffen en de mariene levensvormen die daar leven.

Een toekomst voor de komende generaties

De inspanningen van Grace, Marlon, en Rhea zijn meer dan alleen een dagelijkse routine; het is werken aan een toekomst voor de gemeenschappen in de Filipijnen met een stabiele natuur. Door het behoud en de uitbreiding van het mangrovebos, dragen zij bij aan een duurzame en veilige omgeving voor hun gemeenschap. Hun werk zorgt ervoor dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de voordelen van een gezond mangrove-ecosysteem.