Kinderboekenschrijfster Tosca Menten schreef een boek voor VSO: “Ik wil laten zien dat kansen niet eerlijk verdeeld zijn”

“In Nederland mogen jongens én meisjes vrijwel onbegrensd dromen. Hoewel dat ook in ons land niet altijd het geval is geweest, staan we daar lang niet altijd bij stil.

In veel landen op de wereld is het niet vanzelfsprekend dat meisjes zelf kunnen beslissen over hun eigen leven. Zoals in Nepal, waar ruim 40 procent van de meisjes op het platteland wordt uitgehuwelijkt voor hun veertiende jaar. Al in hun vroege jeugd worden dochters klaargestoomd voor een leven als moeder, vol huishoudelijke taken, waardoor ze nog jong met school moeten stoppen.

Ter voorbereiding op dit boek sprak ik met een medewerker van VSO uit Nepal en ik vroeg hem of de meisjes dat eigenlijk erg vonden. Hij vertelde dat hij kinderen in een dorp in Nepal een keer tekeningen liet maken van hun eigen toekomstverwachtingen. Het viel hem op dat het vooral in meisjes niet eens opkwam om buiten de traditionele paden te dromen.

Ik heb ‘Een droom in Nepal’ geschreven om kinderen in Nederland te laten zien dat de kansen in de wereld niet eerlijk zijn verdeeld. In het verhaal krijgt de tweeling Sita en Pico van hun ooit uit het dorp vertrokken oom Bala een onverwacht en bijzonder verjaardagscadeau. Maar opa vindt het cadeau maar flauwekul. En al helemaal voor meisjes!

Ik hoop dat mensen door het lezen van dit verhaal getriggerd worden om organisaties zoals VSO, die zich inzetten voor gelijke kansen voor iedereen in de hele wereld, te steunen. Door de inspanningen van VSO gaan meisjes langer naar school en krijgen ze meer kennis. En kennis is de deur naar verandering.”