De achtergestelde positie van vrouwen in Nepal

In Nepal worden vrouwen vaak behandeld als bezit, zonder ooit de kans te krijgen om eigen dromen na te jagen. Van jongs af aan worden meisjes uitgehuwelijkt, soms nog vóór ze hun kindertijd achter zich hebben gelaten. Ze krijgen nauwelijks de kans om naar school te gaan, want de bruidsschat is lager wanneer ze jong en onopgeleid zijn.

In hun huwelijken, die vaak onder moeilijke en stressvolle omstandigheden plaatsvinden, lopen deze vrouwen grote kans op huiselijk geweld. Maar liefst één op de vier (!) vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Veel meisjes worden op jonge leeftijd moeder, en zijn verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor hun kinderen. Zonder opleiding en inkomen blijven ze kwetsbaar voor geweld en armoede.

Schrijnende gevolgen als je uit een lage kaste komt

Vooral vrouwen uit de laagste kaste, de Dalits, hebben het zwaar. In Nepal worden ze als “onrein” beschouwd en uitgesloten van veel sociale en religieuze activiteiten. Ze mogen niet in de buurt komen van mensen uit hogere kasten, wat leidt tot ernstige sociale uitsluiting, ongelijkheid en geweld. Hun economische kansen zijn beperkt, omdat ze vaak alleen beroepen zoals schoenmaker, veger of smid kunnen uitoefenen.

“Ik gooide het water weg als iemand van een lagere kaste de waterpot aanraakte.” – Geeta

 

Gelijke rechten voor vrouwen in NepalVSO-vrijwilligers Nishita (rechts) gaat in gesprek met koppels om te praten over gendergerelateerde kwesties.

VSO komt in actie

VSO komt in actie met een 10-jarig project om de positie van vrouwen in Nepalese gemeenschappen te verbeteren. Het project biedt niet alleen hulp en ondersteuning aan slachtoffers van gendergerelateerd geweld, maar pakt ook de schadelijke, traditionele normen bij de wortel aan. Dit doen we door:

1. Koppelsessies

Tijdens interactieve sessies gaan we in gesprek met koppels over de normen en waarden binnen hun gemeenschap. We bespreken onderwerpen als gelijke rechten, communicatie en man-vrouwverhoudingen. Daarnaast krijgen de koppels informatie over waar slachtoffers van huiselijk geweld terechtkunnen voor hulp.

“Mijn vrouw en ik kunnen inmiddels openhartig met elkaar praten over bijvoorbeeld ons seksleven of mijn menstruatie.” – Rajesh

2. Familiegesprekken

We voeren ook gesprekken met de familieleden van de koppels die meedoen aan de koppelsessies. Tijdens deze familiegesprekken praten we over onderwerpen zoals familiebanden, omgaan met conflicten, wie de macht heeft in het gezin en de rol van mannen en vrouwen. Zo leren familieleden bijvoorbeeld dat open en sterke familiebanden belangrijk zijn.

“Mijn schoonfamilie heeft me dankzij de familiegesprekken geaccepteerd als volwaardig familielid. Ze helpen zelfs mee in het huishouden en ik ben zo blij dat ik nu wél het huis uit mag!” – Purnima

3. Voorlichting op scholen

Omdat voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, geven we voorlichting aan jongeren van 14 tot 19 jaar op middelbare scholen in Nepal. Gedurende 16 weken lang krijgen ze les over belangrijke onderwerpen, zoals gelijkheid tussen jongens en meisjes, kindhuwelijken, geweld in huis, mensenhandel en seksuele gezondheid. Ook leren ze over gezinsplanning, zwangerschap op jonge leeftijd en het eerlijk verdelen van taken thuis.

Gelijke rechten voor vrouwen in NepalNepalese jongeren krijgen les over genderdiscriminatie.

4. Samenwerken met lokale leiders en organisaties

Om meer draagvlak te creëren binnen de gemeenschap, betrekken we lokale leiders en gemeenschapsorganisaties bij ons werk. Denk bijvoorbeeld aan politieke leiders, leerkrachten en sociaal werkers. Samen brengen we de grootste problemen in kaart en bespreken we wat nodig is om echte verandering mogelijk te maken. Op die manier werken we aan positieve gendernormen, betere hulp voor slachtoffers en blijvende verbeteringen in de gemeenschap.

Onze resultaten tot nu toe

6.981 koppels namen deel aan de koppelsessies
12.474 gezinsleden namen deel aan familiegesprekken
6.730 tieners kregen een 16-weekse training op school
20.491 leden van gemeenschapsorganisaties en 494 invloedrijke opinieleiders zijn actief betrokken geweest bij het creëren van duurzame verandering
✅ Meer dan 40.000 mensen bereikten we indirect via grote bijeenkomsten en evenementen

Steun dit project

Dankzij de steun van onze vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt met dit project in Nepal, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd miljoenen vrouwen die slachtoffer zijn van discriminatie en huiselijk geweld. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat vrouwen in Nepal dezelfde kansen krijgen als mannen.