Taalkeuze
VSO-vrijwilliger Munni (30) ondersteunt vrouwen en meisjes in Nepal die te maken hebben met discriminatie, geweld en misbruik. Met de trainingen van VSO leerde ze hoe ze hierover met de mensen uit haar dorp in gesprek kon gaan en hoe ze samen oplossingen kunnen vinden. Inmiddels heeft ze het leven van al minstens 80 vrouwen in haar gemeenschap veranderd. Als kind kreeg Munni zelf ook te maken met pesterijen en uitsluiting, omdat haar familie van een lagere kaste komt. Nu ze voor andere vrouwen opkomt, wordt ze eindelijk geliefd en gerespecteerd in haar dorp.
Munni behoort tot de laagste kaste
“In Lankasur waren wij de enige Dalit-familie,” vertelt Munni. “De andere etnische groepen in ons dorp, zoals de Rajputs, Mandals en Yadavs, beschouwden zichzelf als beter. Sommigen geloofden zelfs dat het zien van een Dalit in de ochtend ongeluk zou brengen. We werden vaak uitgescholden en waren ongewenst in de gemeenschap.”
Wat houdt de Dalit-gemeenschap in?
De Dalits behoren tot de laagste kaste in het kastensysteem, zo laag zelfs dat ze niet eens als onderdeel van het systeem worden gezien. Samen met andere uitgesloten groepen worden ze ‘onaanraakbaren’ genoemd. Hoewel kaste-discriminatie wettelijk verboden is, blijft de realiteit hardnekkig bestaan. De Dalit-gemeenschap, met naar schatting 260 miljoen leden verspreid over India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh en Pakistan, wordt nog steeds geconfronteerd met uitbuiting, mishandeling en andere vormen van geweld.
Mijn droom om naar school te gaan
“Mijn broers, zussen en ik zagen de andere kinderen uit ons dorp in hun witte kleding naar privéscholen gaan. Ik droomde er ook van om naar school te kunnen, gekleed in een mooie witte blouse. Vaak voelde ik me verdrietig en vertelde ik mijn ouders dat ik net als die andere kinderen wilde zijn. Mijn vader legde me uit dat dit niet mogelijk was, omdat hij de schoolkosten voor zes kinderen niet kon betalen.”
Weggelopen van huis
“Ik was nog zo jong dat ik hier niet naar wilde luisteren. Ik liep weg van huis en ging naar een school, waar ik demonstratief in een lokaal ben gaan zitten. De directeur ontdekte me, maar stuurde me niet weg. Hij sprak met mijn vader en vertelde hem dat openbare scholen plaats hadden voor Dalit-kinderen. Ook legde hij uit hoe waardevol onderwijs is en dat mijn vader zijn kinderen naar school moest laten gaan. Ik herinner me nog goed wat mijn vaders antwoord hierop was: “We hebben niet eens genoeg geld voor eten. Hoe kan ik dan boeken en andere benodigdheden voor hen aanschaffen?” En dat klopte, we waren erg arm.”
Met een lege maag naar bed
“Overdag aten we, maar ’s avonds gingen we met een lege maag naar bed. We sliepen op en onder het stro. Als mijn vader werk kon vinden in Kathmandu, gingen wij op zoek naar wat spinazie op de velden van anderen om te eten. Onze ouders hebben hun uiterste best gedaan om ons goed op te voeden, ongeacht de armoede, discriminatie en haat die we moesten doorstaan.”
Toch naar school dankzij de schooldirecteur
“Ondanks de steun van de schooldirecteur heeft geen van mijn broers en zussen de school uiteindelijk afgemaakt. Ze moesten werken om voor onze zieke moeder te zorgen, of ze werden geslagen door leraren omdat hun huiswerk niet af was of niet goed genoeg gemaakt was. Ik ben de enige uit het gezin die uiteindelijk een opleiding heeft afgerond.”
Uitgehuwelijkt toen ik 16 was
“Mijn oudste zus werd uitgehuwelijkt toen ze nog in de onderbouw van de basisschool zat (9 jaar). Ikzelf werd uitgehuwelijkt aan het einde van mijn middelbare schooltijd, toen ik 16 jaar oud was. Ik had geluk: mijn man en schoonfamilie hebben me gesteund in mijn ontwikkeling en opleiding. Mijn man ging voor drie jaar naar Maleisië om te werken, en in die periode besteedde ik mijn tijd aan de opvoeding van onze kinderen. Toen hij weer terugkwam, had ik tijd om een curcus te volgen over les geven aan volwassenen.”
VSO voert gesprekken met koppels en families om gendergerelateerd geweld te voorkomen.
Aan de slag als VSO-vrijwilliger
“Op een dag viel mijn oog in het gemeentehuis op een vacature. Ik voldeed aan de voorwaarden en besloot te solliciteren. Zo kreeg ik een baan bij een project van VSO. In deze functie volgde ik verschillende trainingen. Ik leerde over gendergerelateerd geweld, hoe ik hierover met mensen uit het dorp in gesprek kon gaan en hoe we samen oplossingen konden vinden voor dit probleem.”
Munni staat klaar voor 80 slachtoffers van misbruik
Munni werd een bekend gezicht in het dorp, vooral voor de 80 vrouwen die ze ondersteunt. Deze vrouwen hebben te maken met geweld, misbruik en discriminatie. Munni is inmiddels het vertrouwde aanspreekpunt geworden wanneer iemand hulp of ondersteuning nodig heeft. Daarnaast heeft Munni bijgedragen aan de ontwikkeling van de Family Centered Approach, waarbij de hele familie wordt betrokken bij het aanpakken van gendergerelateerd geweld.
Hoe gaat het nu met Munni?
“Ik ben inmiddels moeder van drie kinderen. Nadat mijn echtgenoot terugkwam uit Maleisië, ging hij aan de slag als schilder. We hebben hard gewerkt met de hele familie en gespaard, zodat ik een bachelor in Onderwijsprogramma’s kan volgen. VSO heeft mij en anderen uit de gemeenschap hoop gegeven. Ik ken de gemeenschap nu beter, en zij kennen mij.
“VSO heeft mij en anderen uit de gemeenschap hoop gegeven.” – Munni
Na een aantal jaren bij VSO te hebben gewerkt, ben ik me bewuster geworden van de maatschappij en van wat ik zelf kan betekenen. Ik heb een verschil kunnen maken voor 80 vrouwen en hun families. Ik hoop een baan te vinden waarmee ik mijn familie en kinderen kan ondersteunen, zodat zij nooit hoeven mee te maken wat ik heb meegemaakt.”
Steun dit project
Maar liefst één op de vier vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. VSO schiet te hulp om de positie van vrouwen in Nepalese gemeenschappen te verbeteren. Dankzij de steun van onze vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd miljoenen vrouwen die slachtoffer zijn van discriminatie en huiselijk geweld. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat vrouwen in Nepal dezelfde kansen krijgen als mannen.