16/07/2025

Nishita werkt aan preventie van gendergerelateerd geweld in Nepal

Maar liefst een kwart van de vrouwen in Nepal krijgt te maken met gendergerelateerd geweld. VSO-vrijwilliger Nishita werkt hard om geweld tegen vrouwen in haar gemeenschap te voorkomen. Ze spreekt de taal en kent de taboes rond gender en geweld. In koppelsessies gaat ze met stellen in gesprek over respect, ongelijkheid en agressie.

Kwetsbaar zonder opleiding en inkomen

Veel meisjes in Nepal verlaten school vroegtijdig, trouwen en krijgen al jong kinderen. Ze moeten voor het huishouden en de kinderen zorgen. Zonder opleiding of eigen inkomen zijn ze kwetsbaar voor huiselijk geweld en armoede. Ze weten vaak niet wat hun rechten zijn of waar ze terecht kunnen voor hulp.

Kastendiscriminatie

Voor meisjes en vrouwen uit de Dalit gemeenschap, komt de discriminatie op basis van hun kaste hier nog bovenop. Dalits zijn kasteloos en worden gezien als onaanraakbaar. Hun economische kansen zijn beperkt, doordat ze alleen bepaalde beroepen, zoals schoenmaker, veger of smid, kunnen uitoefenen. De frustratie die gepaard gaat met armoede en onderdrukking wordt door mannen uit de Dalit-gemeenschap vaak afgereageerd op hun echtgenotes.

“Hoewel kastendiscriminatie illegaal is in ons land, komt het nog steeds voor. Ik vind het afschuwelijk om te zien hoe Dalits sociaal uitgesloten worden.” – Nishita

Gendergerelateerd geweld voorkomen met behulp van koppelsessies

VSO-vrijwilliger Nishita werkt samen met haar team aan preventie van gendergerelateerd geweld. Met behulp van VSO-koppelsessies pakken ze de schadelijke normen binnen de gemeenschap aan, die het geweld in stand houden. Gedurende een periode van tien weken volgen koppels sessies waarin ze discussiëren over onder meer seksuele en reproductieve rechten, gelijkheid tussen man en vrouw, discriminatie en effectieve communicatie. Vrouwen leren beter voor zichzelf opkomen, wat mannen ervan weerhoudt om hun partner te mishandelen. Naast de koppelsessies organiseert Nishita ook bijeenkomsten voor families van de stellen, scholieren en lokale organisaties. Op deze manier wordt ook de rest van de gemeenschap betrokken.

“Sinds het begin van het project heb ik als vrijwilliger veel koppelsessies bijgewoond. Het is mooi om te zien hoeveel positieve veranderingen dit heeft gebracht in het leven van de deelnemende koppels.”  – Nishita

Nashita begeleidt een Nepalees stel tijdens een koppelsessie van VSO.

Een inspirerend verhaal

Nishita heeft tijdens de koppelsessies veel verschillende verhalen gehoord en gezien. Een verhaal dat haar inspireerde was dat van een koppel uit de Dalit gemeenschap, genaamd Purnima en Rajesh. Nishita vertelt: “Voorheen mocht Purnima niet naar buiten – ze moest thuisblijven en was beperkt tot het huishouden. Hierdoor nam ze ook niet deel aan de gemeenschap. De relatie met haar man en de schoonfamilie was slecht: ze wilden niet met haar eten en ze mocht niet deelnemen aan familiediscussies.”

Een positieve wending met behulp van de koppelsessies

Nishita: “Na de sessies begon Purnima deel te nemen aan activiteiten binnen de gemeenschap en accepteerde de schoonfamilie haar eindelijk als volwaardig familielid. Ze mag nu naar buiten, deelnemen aan familie discussies en krijgt zelfs hulp om naar eigen business te runnen. Ook hebben Purnima en haar man Rajesh geleerd om echt naar elkaar te luisteren.”

“Purnima leeft dankzij de koppelsessies een veel gelukkiger leven.“ – Nishita

Steun dit project

Maar liefst één op de vier vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. VSO schiet te hulp om de positie van vrouwen in Nepalese gemeenschappen te verbeteren. Dankzij de steun van onze vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd duizenden vrouwen in Nepal die slachtoffer zijn van discriminatie en huiselijk geweld. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat vrouwen in Nepal dezelfde kansen krijgen als mannen.