67% van de jongeren in Kenia is werkloos

Jaarlijks betreden in Kenia ruim een miljoen jongeren de arbeidsmarkt zonder voldoende opleiding of vaardigheden om een fatsoenlijke* baan te vinden. Tegelijkertijd zorgen enorme hoeveelheden afval voor ernstige milieuproblemen door onder andere de uitstoot van methaan en andere broeikasgassen.

*Fatsoenlijk werk: werk dat productief is en een stabiel inkomen biedt, met veilige werkomstandigheden, respect voor rechten en sociale bescherming.

Jonge recyclers verdienen bescherming, waardering en een eerlijke kans

Jonge afvalondernemers zijn al bezig met recycling, maar worden vaak gestigmatiseerd door de gemeenschap omdat ze ‘vuil’ werk doen. Ze krijgen te maken met seksuele intimidatie, valse beschuldigingen en kunnen vaak geen aangifte doen omdat hun werk niet ‘formeel’ is. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor uitbuiting. Daarnaast lopen ze gezondheidsrisico’s door fysiek zwaar werk, gebrek aan schoon water en blootstelling aan gevaarlijk afval. Veel jongeren kampen bovendien met armoede, verslaving en zeer jong moederschap.

Doreen (24) kon zich geen kinderopvang voor haar dochter veroorloven en liep grote gezondheidsrisico’s door het sorteren van afval met haar blote handen.

VSO project ‘From Waste to Work’

VSO pakt met het From Waste to Work project zowel het milieuprobleem als de groeiende jeugdwerkloosheid in Kenia aan. We creëren fatsoenlijke banen voor kwetsbare jongeren in de afval- en recyclingsector door ze te trainen en ondersteunen. Dit doen we bijvoorbeeld door het bieden van speciale werkkleding zodat jongeren veilig aan de slag kunnen, het regelen van eerlijke afvalprijzen of het geven van trainingen over recyclen. Tegelijkertijd versterken we de capaciteit van afvalinkoopcentra, zodat de markt voor groene ondernemers kan groeien.

Hoe willen we dit bereiken?

Het From Waste to Work project is gebaseerd op vier strategische bouwstenen:

  • Mobiliseren: We starten bij de basis: de vraag uit de markt en de behoeften van jonge, duurzame ondernemers. We helpen hen zich te organiseren in Youth Business Clubs, waar ze elkaar versterken, hun netwerk uitbreiden en leiderschapsvaardigheden ontwikkelen.
  • Genereren: Het ondersteunen van kwetsbare jongeren bij het succesvol opstarten van een afvalbedrijf. Zo bieden we starterskits en technische en business trainingen. Deze geven nieuwe perspectieven en helpen de jonge ondernemers om innovatie te genereren.
  • Voeden: We begeleiden jongeren bij het versterken en toekomstbestendig maken van hun bedrijfsplannen, en bieden hen toegang tot startkapitaal en waardevolle bedrijfsnetwerken.
  • Verbinden: We koppelen startende ondernemers aan concrete marktkansen via beurzen, zakelijke bijeenkomsten en mentorschap. Zo ontstaan sterke verbindingen met nieuwe markten, financiers en ondernemersnetwerken.

De resultaten tot nu toe

In totaal zijn 2.696 mensen (1.498 mannen en 1.198 vrouwen) betrokken bij het From Waste to Work-programma, waarvan 3% (97 personen) heeft aangegeven een beperking te hebben.
128 Youth Business Clubs bieden een platform voor leiderschapsontwikkeling, sociale en financiële ondersteuning en het opbouwen van strategische samenwerkingen.
✅ Er is 3.326,66 ton afval ingezameld in het jaar 2023–2024.
71% van de aan het project deelnemende bedrijven voert beleid of praktijken uit tegen kinderarbeid, intimidatie en geweld.
127 groene, door jongeren geleide start-ups hebben dankzij de trainingen hun ondernemerschaps- en technische vaardigheden vergroot.
✅ 98% van de Youth Business Clubs heeft een betere capaciteit ontwikkeld voor afvalinzameling en recycling.
✅ 98% van de Youth Business Club leden geeft aan dat hun bezit, zelfvertrouwen en leiderschapsvaardigheden zijn toegenomen.
✅ 95 Youth Business Club leden nemen actief deel aan netwerken en verbindingsplatforms.
✅ 15 lokale afvalbedrijven zijn opgezet voor het terugkopen van ingezamelde materialen.
✅ 3 afvalbedrijven  zijn opgericht door projectpartner Taka Taka Solutions.

Het uiteindelijke doel van het project

We hebben al grote stappen gezet en mooie resultaten geboekt, maar we zijn er nog niet. De weg naar ons uiteindelijke doel is uitdagend, maar zeker haalbaar. De volgende doelen vormen de kern van dit project:

  • Het creëren van 3.900 fatsoenlijke banen voor kwetsbare jongeren, waarvan 60% vrouwen
  • Het opzetten van 960 duurzame start-ups die door jongeren worden geleid én zorgen voor extra werkgelegenheid
  • Het inzamelen van 6.000 ton afval
  • Het besparen van 4.000 ton uitstoot 

Onze partners

Het From Waste to Work project wordt uitgevoerd door VSO Nederland, in samenwerking met Taka Taka Solutions (TTS) en Stichting International Child Development Initiatives (ICDI), en gesteund door de IKEA Foundation.

Steun dit project

Met het From Waste to Work project hebben we al fantastische resultaten behaald, maar we zijn er nog niet. Er zijn op dit moment nog duizenden kwetsbare jongeren die leven in armoede, zonder werk of perspectief. Laten we daar samen verandering in brengen! Door donateur te worden van VSO, help je kwetsbare jongeren aan een eerlijke kans op werk én een schonere toekomst. Doneer nu en maak het verschil!