Ishya* uit Nepal werd door haar familie uitgehuwelijkt en kwam al snel in een ongelukkig huwelijk terecht. Ze werd dagelijks uitgescholden en was slachtoffer van seksueel misbruik. Dankzij de koppelsessies van VSO veranderde dit. Haar man leerde haar met meer respect te behandelen, waardoor er nu eindelijk ruimte is voor gelijkwaardigheid, liefde en rust in hun relatie.

Uitgescholden en afgewezen

In Nepal komt het vaak voor dat meisjes door hun familie worden uitgehuwelijkt. Dat was ook voor Ishya het geval: in opdracht van haar familie trouwde ze met Manish*. In het begin was ze daar blij mee, net als veel andere meisjes in Nepal die dromen van een liefdevol huwelijk. Maar al snel bleek haar huwelijk allesbehalve liefdevol te zijn. Ishya werd dagelijks uitgescholden en afgewezen. Haar man maakte keer op keer duidelijk dat hij haar niet leuk vond, waardoor ze vaak huilend in slaap viel.

Seksueel misbruik

Het huis waar ze woonden lag ver weg van het dorp, waardoor Ishya zich nóg eenzamer voelde. Naast het gebrek aan liefde en respect had Ishya geen enkele financiële onafhankelijkheid en mocht ze niet meebeslissen over belangrijke gezinszaken. Het verbaal geweld sloeg om naar seksueel misbruik, wat het gevoel van onmacht vergrootte.

Ze hoopte dat Manish’s gedrag zou veranderen zodra ze hun eerste kind kregen. Maar zelfs tijdens haar zwangerschap bleef haar man onverschillig tegenover haar gezondheid en was hij vaak afwezig.

De ommekeer: koppelsessies van VSO

Op een dag vertelde een vriendin over de koppelsessies van VSO. In eerste instantie aarzelde Ishya, maar ze besloot toch deel te nemen. Eerst ging ze alleen naar de sessies, maar al snel besefte ze dat het belangrijk was om ook Manish erbij te betrekken. Tijdens de gesprekken kreeg ze inzicht in verschillende vormen van geweld. Ze leerde dat gedwongen seks, zelfs binnen een huwelijk, ook als seksueel geweld wordt beschouwd. En dat zelfs financiële verwaarlozing een vorm van geweld was.

Gelijke rechten voor vrouwen in NepalIshya en haar man Manish doen samen de was.

Samen opnieuw beginnen

Langzaam maar zeker begon Manish in te zien hoe zijn gedrag zijn vrouw beschadigde. Door de open gesprekken tijdens de sessies leerde hij dat zijn daden gewelddadig waren, zelfs als hij dat zelf niet zo had ervaren. ‘Ik besefte dat mijn gedrag een vorm van geweld was. Nu houd ik van mijn vrouw zonder geweld,’ zei Manish tijdens één van de sessies.

“Ik besefte dat mijn gedrag een vorm van geweld was.” – Manish

Gelijkwaardigheid in huis

Manish begon zijn vrouw te helpen bij huishoudelijke taken en hij leerde beter communiceren. Samen deden ze de was – een symbolisch gebaar van samenwerking en gelijkwaardigheid. Ook namen ze deel aan vervolgbijeenkomsten om hun ervaringen te delen met andere koppels. Ishya voelde de positieve verandering in hun relatie en vertelt: ‘Na jarenlang verlangen naar liefde en steun, heb ik eindelijk het geluk gevonden.’

“Na jarenlang verlangen naar liefde en steun, heb ik eindelijk het geluk gevonden.” – Ishya

Steun dit project

Maar liefst één op de vier vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. VSO schiet te hulp om de positie van vrouwen in Nepalese gemeenschappen te verbeteren. Dankzij de steun van onze vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd miljoenen vrouwen die slachtoffer zijn van discriminatie en huiselijk geweld. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat vrouwen in Nepal dezelfde kansen krijgen als mannen.

   

 

*Er zijn pseudoniemen gebruikt om de identiteit van het stel te beschermen.