Op dit moment is het coronavirus aanwezig in vrijwel alle landen waar VSO werkt. COVID-19 kan grote gevolgen hebben voor de mensen waar we ons voor inzetten. In veel landen is de gezondheidszorg ontoereikend, de economie kwetsbaar en de mogelijkheid voor mensen om afstand van elkaar te houden of thuis te blijven beperkt.

Het welzijn van de mensen in de gemeenschappen, lokale vrijwilligers, vakdeskundigen, medewerkers en partners heeft onze hoogste prioriteit.

We zijn continu in contact met onze medewerkers ter plaatse om de laatste updates en adviezen van de World Health Organization (WHO) en nationale overheden te bespreken, zodat we per land op de situatie kunnen inspelen. Onze internationale medische en veiligheidsteams houden de situatie nauwlettend in de gaten en nemen actie waar nodig.

We staan met z’n allen voor een enorme uitdaging, maar zullen ons onverminderd blijven inzetten voor mensen in de meest kwetsbare gebieden van Afrika en Azië. Jouw support en vertrouwen is daarbij belangrijker dan ooit. Dankjewel daarvoor.

We wensen jou en je naasten veel gezondheid en sterkte.

Veelgestelde vragen

Let op: de ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan razensnel. Deze informatie is voor het laatst geupdate op 2-4-2020.

Wat doet VSO nu met de projecten in de landen die getroffen zijn door het coronavirus?

Als internationale organisatie zullen ook wij de komende maanden onze activiteiten moeten aanpassen. Onze programma’s en projecten zullen tijdelijk aangepast moeten worden of een andere invulling krijgen, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.

Onze ervaring met het inzetten van lokale vrijwilligers om gemeenschappen en de gezondheidszorg te versterken – zoals tijdens de ebola crisis in Sierra Leone en in de nasleep van cycloon Idai in Mozambique – kan juist nu ook van onschatbare waarde zijn.

Momenteel onderzoeken we hoe we deze aanpak in de huidige crisis het beste kunnen toepassen.

Wat doet VSO met de vakdeskundigen die in Afrika of Azië geplaatst zijn?

Net als al onze medewerkers, kunnen al onze nationale en internationale vakdeskundigen huiswaarts keren wanneer ze willen. VSO ondersteunt hen daarbij. Op dit moment zijn vrijwel alle internationale vakdeskundigen tijdelijk naar huis teruggekeerd.

Alle VSO landenkantoren beschikken over een noodplan om alle medewerkers en vrijwilligers te beschermen in geval van dreiging, inclusief gezondheidsrisico’s.

VSO’s medische en veiligheidsteams houden de situatie continu in de gaten en bieden specialistische begeleiding in het managen van de impact van de pandemie op alle plekken waar we werken.

Wat gebeurt er met internationale vakdeskundigen die binnenkort geplaatst zouden worden bij een lokaal project?

Op dit moment plaatsen we geen internationale vakdeskundigen. De mensen die binnenkort voor VSO aan de slag zouden gaan in het buitenland, kunnen hun plaatsing uitstellen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onze teams, hier en in de landen waar we werken.

Waarom hebben jullie nog steeds vacatures voor werken in het buitenland?

We gaan door met het werven van nieuwe professionele vakdeskundigen, vanwege de lange voorbereidingstijd (gemiddeld vier maanden). Zo zijn we voorbereid en hebben we een pool met vakdeskundigen klaar staan om samen te werken aan plannen voor de toekomst. Een toekomst waarin we ons onverminderd zullen blijven inzetten voor de meest kwetsbare gemeenschappen in Afrika en Azië.

Waar kan ik de laatste en betrouwbare informatie vinden over COVID-19?

Kijk voor meer informatie op de websites van Rijksoverheid en het RIVM.