Changemaker Rael Nyahiri Marwa (23) werkt als docent bij een van de inhaalcentra van het Education for Life project in Nyamangenga, in het zuidwesten van Kenia. Ze volgde trainingen van VSO-vakdeskundige Peter Onani om leerlingen beter bij haar lessen te betrekken. Ze helpt meisjes die vroeg gestopt zijn met school om hun basiskennis weer op orde te krijgen. “Ik ben trots op mijn leerlingen.”

Als kind wist Rael al dat ze later voor de klas wilde staan. Dat lukte, ondanks dat ze onderweg een aantal hindernissen moest overwinnen – waaronder tijdelijk geen school kunnen volgen. Nu helpt ze meisjes die vroeg moesten stoppen met school om hun toekomst zelf vorm te geven.

Aanpassen en doorgaan

“Door de crisis hebben we de inhaalcentra moeten sluiten,” vertelt Rael, “De meisjes die ons voorheen bezochten, laten we nog steeds zien dat er een andere toekomst voor hen mogelijk is. Dat ze er mogen zijn. Nu helpen we hen om te gaan met de nieuwe situatie.

We bellen ze een voor een en hebben ze werkboeken gegeven om thuis te gebruiken, zodat ze niet vergeten wat ze geleerd hebben op school. Ook hebben we gezorgd voor een hygiëne pakket met maandverband en zeep, zodat ze zichzelf goed kunnen blijven verzorgen.”

Nieuwe kansen creëren

“Ik heb 32 meisjes in mijn centrum. Acht van hen bezoek ik ook thuis. Soms geef ik hen eten, soms kleren waar ik zelf uitgegroeid ben. Sommige van hen leven in vreselijke situaties, anderen hebben geen ouders meer. Ik probeer ze het gevoel te geven dat ze wel een ouder hebben. Dit moedigt de meisjes aan om meer moeite te doen voor hun studie, zodat ze op een dag iets hebben waarmee ze zichzelf kunnen onderhouden.

De meisjes hebben gezegd dat wanneer het virus stopt, ze graag terug willen naar de leercentra. Mijn hoop is dat deze meisjes een betere toekomst tegemoet kunnen gaan.”

Kenia heeft meer changemakers nodig.

Help je mee om jonge vrouwen een tweede kans te geven op onderwijs?

DONEER NU