Caroline’s verhaal: van trauma tot een toekomst vol…
24 juli, 2025
Josephine (33) is een inspirerend voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk levens kan veranderen – zowel die van anderen als die van haarzelf. Haar reis begon in 2013 als vrijwilliger bij VSO en bracht haar van jongerenprojecten aan de kust van Kenia naar leiderschapsrollen in Nigeria. Vandaag de dag zet ze zich in voor het project From Waste to Work. Ze helpt kwetsbare jongeren om hun leven te verbeteren door middel van afvalbeheer.
“Mijn vrijwilligersreis bij VSO begon in 2013 met het International Student Service-project in Malindi, Kenia, waar ik als teamleider vrijwilligers hielp met persoonlijke ontwikkeling. In 2015 werd ik geselecteerd als teamleider voor een project van drie maanden in Nigeria. Na een korte pauze als maatschappelijk werker keerde ik in 2018 terug bij VSO als projectbeheerder in Siaya County.”
“In 2022 begon het From Waste to Work-project van VSO, en ik werd gevraagd om jongeren te mobiliseren en de groepen in Nairobi in kaart te brengen. Kort daarna solliciteerde ik op de rol van Business Club Advisor, een functie die perfect aansloot bij mijn ervaring met deze jongeren en vrouwen. Ik was ontzettend blij toen ik werd aangenomen. Mijn persoonlijke band met dit project is sterk, omdat ik zelf ben opgegroeid in Kibera, een gebied waar veel deelnemers vandaan komen.”
“Er zit schoonheid in vrijwilligerswerk omdat je het niet doet voor het geld, maar uit pure passie. En als je naar deze vrouwen gaat, zie je gewoon de blijdschap van hun gezichten stralen.” – Josephine
“De gemeenschappen waarmee ik werk in Nairobi, worden geconfronteerd met diverse uitdagingen. Een van de problemen is het gebrek aan hygiëne tijdens de menstruatie, omdat veel vrouwen geen toegang hebben tot maandverband. Daarnaast is er sprake van wijdverspreid drugsgebruik en een hoog risico op geweld, waaronder seksueel geweld. Veel vrouwen in deze gemeenschappen zijn alleenstaande moeders die afhankelijk zijn van hun werk op de vuilnisbelt, waar ze slechts genoeg verdienen om één of twee maaltijden per dag te bekostigen. Hun kinderen zijn vaak extra kwetsbaar, onder meer door het risico op kinderhandel en de onveilige omstandigheden op de vuilnisbelt.”
VSO-vrijwilliger Josephine laat twee vrouwen op de stortplaats zien hoe ze afval kunnen scheiden.
“Dankzij VSO hebben we trainingen gegeven over afvalbeheer. Deelnemers leren welk afval ze kunnen verkopen, wat de waarde is en hoe ze die kunnen verhogen, bijvoorbeeld door stickers te verwijderen of afval te sorteren op kleur. Dit heeft hun inkomsten aanzienlijk verbeterd. Daarnaast hebben de vrouwen levensvaardigheden en financiële trainingen gevolgd, wat sommigen heeft geholpen te stoppen met drugsgebruik door inzicht in hun uitgaven.”
“Verder zijn we een samenwerking aangegaan met het inzamelcentrum, waardoor de afvalverzamelaars nu betere prijzen krijgen voor hun plastic. De medewerkers van het inzamelcentrum hebben zelfs een ruimte beschikbaar gesteld als kinderopvang! Bovendien helpt het project ook om de negatieve beeldvorming over afvalverzamelaars te veranderen. Ze worden niet langer ‘chokoras’ genoemd (een negatieve term), maar ze worden nu erkend als mensen die belangrijk werk doen.”
Josephine deelt veilige werkkleding uit op de stortplaats.
“Mijn werk voor VSO heeft mij ontzettend veel geleerd. Mijn belangrijkste les is dat iedereen potentie heeft, en dat sommigen simpelweg een steuntje in de rug nodig hebben om het te benutten. Mijn hoop voor de toekomst is dat alle kinderen van de afvalverzamelaars over een jaar veilig op school zitten en de moeders niet meer op de vuilnisbelt hoeven te werken.”
Het From Waste to Work-project traint en ondersteunt kwetsbare jongeren binnen de afvalsector in Kenia. Dit doen we bijvoorbeeld door het bieden van veilige werkkleding, het regelen van eerlijke afvalprijzen of het geven van trainingen over recyclen. Het is ons doel om betere leef- en werkomstandigheden te bieden aan minstens 3.900 jongeren op de vuilnisbelt. Wil je ons daarbij helpen? Word donateur!