Vreselijke werkomstandigheden voor afvalverzamelaars

“Er is hier weinig werk en het is niet makkelijk voor een alleenstaande vrouw. Afval verzamelen is het enige dat ik kan doen. Daardoor kan ik zorgen voor mijn twee kinderen.” Doreen (24) woont samen met haar kinderen in een hutje op de stortplaats zonder elektriciteit en stromend water. Voordat ze deelnam aan het From Waste to Work project liet ze haar jongste kind daar alleen achter als ze afval ging verzamelen. “Dat is riskant, maar ik kon haar nergens anders onderbrengen.”

Veel seksueel misbruik en uitbuiting

VSO richt zich met dit programma op vrouwen zoals Doreen: jonge mensen (18-35 jaar) die werkzaam zijn als afvalrapers. Het werk is zwaar en gevaarlijk en het inkomen is laag. Dagelijks worden ze blootgesteld aan schadelijke stoffen. De gemeenschap kijkt vaak op afvalverwerkers neer omdat ze ‘vuil’ werk doen. Intimidatie in de vorm van seksueel misbruik komt vaak voor. Omdat ze geen arbeidscontract hebben, kunnen ze geen aangifte doen. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor uitbuiting.

Daarnaast lopen ze gezondheidsrisico’s door fysiek zwaar werk, gebrek aan schoon water en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Veel jongeren kampen bovendien met armoede, verslaving en tienerzwangerschap.

Doreen (24) kon zich geen kinderopvang voor haar dochter veroorloven.

VSO komt in actie met ‘From Waste to Work’

VSO pakt met het From Waste to Work project zowel het milieuprobleem als de groeiende jeugdwerkloosheid in Kenia aan. We creëren fatsoenlijke* banen voor kwetsbare jongeren in de afval- en recyclingsector door ze te trainen en ondersteunen. Dit doen we bijvoorbeeld door het bieden van speciale werkkleding zodat jongeren veilig aan de slag kunnen, het regelen van eerlijke afvalprijzen of het geven van trainingen over recyclen. Tegelijkertijd versterken we de capaciteit van afvalinkoopcentra, zodat de markt voor groene ondernemers kan groeien.

*Fatsoenlijk werk: werk dat productief is en een stabiel inkomen biedt, met veilige werkomstandigheden, respect voor rechten en sociale bescherming.

Dit bieden onze lokale vrijwilligers

Lokale vrijwilligers van VSO spelen een centrale rol in het ondersteunen van jongeren. Zij kennen de omgeving, de uitdagingen én de mogelijkheden. Dankzij hun ervaring en vertrouwen in de gemeenschap kunnen ze jongeren gericht begeleiden naar een betere toekomst in de afval- en recyclingsector. Dit doen ze bijvoorbeeld door:

  • Het opzetten van Youth Business Clubs, waar jongeren elkaar ondersteunen, samenwerken en ervaringen uitwisselen. Zo staan ze sterker en hebben ze meer invloed op de afvalmarkt.

  • Het geven van praktische trainingen over winstgevend recyclen, geld sparen, ondernemen en mentale gezondheid.

  • Het begeleiden van jongeren bij het opstarten van een eigen afvalbedrijf, inclusief hulp bij het maken van een bedrijfsplan en toegang tot startkapitaal.

  • Het verstrekken van beschermende werkkleding zoals overalls, laarzen en handschoenen, om snijwonden en infecties te voorkomen.

  • Het versterken van afvalinkoopcentra en het regelen van eerlijke prijzen, zodat de jongeren hun afval voor fatsoenlijke prijzen kunnen verkopen.

De resultaten tot nu toe

Dankzij de inzet van jongeren, lokale vrijwilligers, partners én onze donateurs begint From Waste to Work al echt verschil te maken in het leven van kwetsbare jongeren in Kenia. Dit is wat we samen hebben bereikt tot nu toe:

Bijna 2.700 jongeren zijn inmiddels betrokken bij het programma.
✅ Maar liefst 128 Youth Business Clubs bieden jongeren een plek om samen te werken, van elkaar te leren en sterker te staan.
✅ In het afgelopen jaar is er meer dan 3.300 ton afval ingezameld, wat resulteert in meer inkomen voor kwetsbare jongeren én een schonere leefomgeving.
✅ 71% van de bedrijven die meedoen, werkt inmiddels met duidelijke regels tegen kinderarbeid, intimidatie en geweld.
127 jonge ondernemers hebben dankzij VSO-trainingen hun eigen groene bedrijf opgezet.
✅ Er zijn 15 lokale afvalbedrijven opgezet om ingezameld afval terug te kopen van jongeren. Dat zorgt voor een stabielere afzetmarkt én meer inkomen voor de inzamelaars.

Onze partners

Het From Waste to Work project wordt uitgevoerd door VSO Nederland, in samenwerking met Taka Taka Solutions (TTS) en Stichting International Child Development Initiatives (ICDI), en gesteund door de IKEA Foundation.

“Door de dingen die ik heb geleerd en het netwerk waar ik nu deel van uitmaak, is het me gelukt wat geld opzij te zetten zodat ik mijn kind naar school kan laten gaan.” – Doreen (24)

Steun dit project

Met het From Waste to Work project hebben we al fantastische resultaten behaald, maar we zijn er nog niet. Er zijn op dit moment nog duizenden kwetsbare jongeren die leven in armoede, zonder werk of perspectief. Laten we daar samen verandering in brengen! Door donateur te worden van VSO, help je kwetsbare jongeren aan een eerlijke kans op werk én een schonere toekomst. Doneer nu en maak het verschil!