In 2019 werd Mozambique zwaar getroffen door cycloon Idai. Veel mensen raakten hun huis kwijt en wonen sindsdien in opvangkampen. Ook veel scholen werden verwoest. Zonder onderwijs is er geen weg uit de kampen en de armoede. VSO helpt om de onderwijsinfrastructuur in Mozambique te herstellen. Met het EAGLE project zorgen we ervoor dat 3.000 meisjes leren rekenen, lezen en schrijven én een betere kans hebben op een fatsoenlijke baan. Daarnaast leren ze hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.

We leven in een wereld die steeds digitaler wordt. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en zich goed voor kan bereiden op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat de meisjes ook digitale vaardigheden opdoen. Naast het traditionele onderwijs met het schoolbord wordt er daarom gebruik gemaakt van tablets.

Páscao Luis

Páscao Luis

Docente Páscoa Luis: “In het begin was het moeilijk, om de meisjes uit te leggen hoe ze de tablets kunnen gebruiken.” Toch ziet ze de toegevoegde waarde van de tablets voor het onderwijs. “De tablets helpen de meisjes om mee te kunnen doen in de samenleving en na te denken over hun toekomst.”

Ana Tomás

Ana Tomás

Ana Tomás (16) verloor beide ouders tijdens cycloon Idai in 2019 en hun huis werd verwoest. Ze woont nu samen met haar tante. Ook toen haar ouders nog leefden, was er geen geld voor school. Dankzij het EAGLE project kan ze voor het eerst naar school. “Door te leren lezen, schrijven en rekenen, kan ik in de toekomst nieuwe vaardigheden leren en een baan vinden of een eigen onderneming opzetten. Ik wil mijn eigen huis bouwen en mijn familie helpen.”

Sara Mateus (19) trouwde op haar zestiende, werd al vroeg zwanger en stopte met school. Haar man verliet haar en nu moet ze in haar eentje voor de baby zorgen. “Mijn ouders konden mijn school niet betalen. Met de hulp van een lerares van het EAGLE project kan ik weer lessen volgen.” Naast lezen, schrijven en rekenen, leert Sara over haar rechten als vrouw. De modules over levensvaardigheden stellen haar in staat na te denken over de toekomst die ze voor zichzelf wil en hoe ze voor haar kind kan zorgen. Daarnaast doet ze vaardigheden op die haar zullen helpen bij het vinden van een baan, zodat ze niet afhankelijk is van een partner voor steun.

Páscao Luis geeft les

Páscao Luis geeft les aan meisjes in Manica, Mozambique.

 

Meer weten over EAGLE? Klik hier voor meer informatie. 

 


Fotocredits: Ramadane Mussa Assane