Gendergerelateerd geweld in Nepal
13/05/2025

Puja wordt weer gerespecteerd door haar man dankzij koppelsessies van VSO

In Nepal worden veel vrouwen geconfronteerd met onrecht en huiselijk geweld. Maar liefst één op de vier vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. In dit artikel lees je hoe de VSO Koppelsessies het leven van Puja en haar man Laxman veranderden – van afstand en onbegrip naar gelijkwaardigheid en verbondenheid.

Eén op de vier vrouwen krijgt te maken met gendergerelateerd geweld

In Nepal worden vrouwen vaak gezien als bezit, zonder de kans om hun eigen dromen na te jagen. Veel huwelijken vinden plaats onder moeilijke en stressvolle omstandigheden, waarbij vrouwen een groot risico lopen op huiselijk geweld. Maar liefst één op de vier vrouwen ervaart gendergerelateerd geweld. Er wordt van hen verwacht dat ze voor de kinderen zorgen en het huishouden doen. Zonder toegang tot onderwijs of een eigen inkomen blijven vrouwen kwetsbaar voor zowel geweld als armoede.

Puja’s verhaal: alleen verantwoordelijk voor het gezin

Puja maakte dit van dichtbij mee. Haar man, Laxman, vond dat vrouwen in hun eentje moesten zorgen voor de kinderen en het huishouden. Als Puja even weg was, weigerde hij zelfs om de kinderen eten te geven – want dat was volgens hem “vrouwenwerk”. Hij had niet door hoeveel dit Puja kwetste, of hoeveel stress en verdriet het haar bezorgde.

Tijd voor verandering

Gelukkig kwam er hulp. Vrijwilligers van VSO nodigden Puja en Laxman uit voor een reeks van tien Koppelsessies. Deze sessies waren bedoeld om hun relatie te verbeteren. In het begin dachten ze dat gendergerelateerd geweld alleen over fysieke mishandeling ging. Maar ze leerden dat ook emotionele mishandeling en ongelijke behandeling vormen van geweld zijn.

Inzicht: sociale normen houden vrouwen klein

Tijdens de sessies besefte Laxman hoe schadelijk de sociale verwachtingen voor vrouwen zijn – en hoe hij daar zelf aan meewerkte. Hij begreep eindelijk dat zijn houding niet alleen zijn vrouw schaadde, maar ook hun hele gezin.

Gendergerelateerd geweld in NepalPuja (rechtsboven) en haar man Laxman (linksboven) met hun twee kinderen.

Een nieuw begin voor Puja en Laxman

De VSO-vrijwilligers hielpen het stel met gesprekken en oefeningen die hen leerden om beter te communiceren. Laxman begon te begrijpen dat hij een echte partner moest zijn voor Puja. Hij begon te helpen in het huishouden en nam meer verantwoordelijkheid voor de kinderen. Dit was het begin van een nieuwe, evenwichtigere relatie.

Samen verantwoordelijk, samen gelukkig

Door taken eerlijk te verdelen en elkaar écht te steunen, groeiden Puja en Laxman naar elkaar toe. Hun huwelijk werd sterker, rustiger en gelukkiger. Puja voelde zich eindelijk gehoord en gewaardeerd.

“Vroeger dacht ik: hoe moet ik mijn leven met deze man doorbrengen? Maar nu hoop ik dat ik in zeven levens opnieuw zijn vrouw mag zijn.” – Puja

Steun dit project

Maar liefst één op de vier vrouwen in Nepal is slachtoffer van gendergerelateerd geweld. VSO schiet te hulp om de positie van vrouwen in Nepalese gemeenschappen te verbeteren. Dankzij de steun van onze vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd miljoenen vrouwen die slachtoffer zijn van discriminatie en huiselijk geweld. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat vrouwen in Nepal dezelfde kansen krijgen als mannen.