Door de coronapandemie en de groeiende ongelijkheid in de wereld is het aantal mensen dat honger lijdt in 1 jaar gestegen met maar liefst 25 procent. Veel gezinnen die voor de pandemie nog maar net hun hoofd boven water konden houden, redden het nu niet meer. Dit was ook het geval voor Vivian. 

Vivian Achieng Okebe (24), uit Siaya County, Kenia is een jonge moeder van twee kinderen. Vivian groeide op in armoede: “Ik deed het niet goed op school. Ik bleef meestal thuis, omdat mijn ouders het schoolgeld niet konden betalen. Ook aten we niet goed. Als ik hierop terugkijk, realiseer ik me dat ik te weinig voedingsstoffen binnenkreeg.”

Vivian werd al vroeg zwanger en liep hiv op. Ze trouwde toen ze 17 was, maar haar man liet Vivian en haar kinderen in de steek. Zonder opleiding was ze gedwongen tot ongeschoold werk met een onzeker inkomen. Als wasvrouw kon ze een beetje geld verdienen, maar elke dag maakte ze zich zorgen of er genoeg geld zou zijn om haar kinderen goed eten te kunnen geven.

Met de uitbraak van het coronavirus stegen de prijzen van levensmiddelen. Veel verkopers waren gedwongen hun winkels te sluiten. De enkele winkels die openbleven, verhoogden de prijzen van hun producten. Tegelijkertijd kreeg Vivian geen nieuwe wasklusjes meer en verloor ze haar inkomen. Door haar hiv-status was ze extra bang om COVID-19 op te lopen en vond ze het eng om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor inkomsten. Ze wist niet meer hoe ze haar kinderen kon voeden.

Een eigen kiosk

Inmiddels is er veel veranderd in Vivian’s leven en heeft ze haar eigen kiosk:

“VSO gaf me 20.000 Keniaanse Shilling (ongeveer 156 euro) om een klein bedrijfje op te starten. Nu kan ik de basisbehoeften van mijn gezin betalen, en sparen voor noodgevallen en een betere toekomst voor mijzelf en mijn kinderen.”

“Ik voel me gewaardeerd en gemotiveerd. Wie weet heb ik op een dag een eigen supermarkt. In de toekomst hoop ik dat mijn kinderen hun school zullen afmaken en dat ik een huis kan bouwen voor ons gezin.”

VSO zorgt ervoor dat jonge, gemarginaliseerde moeders zoals Vivian, hun gezin gezonde, voedzame voeding kunnen voorschotelen. Ze krijgen de kans om via werk en ondernemerschap een fatsoenlijk bestaan op te bouwen en voor de lange termijn voor hun gezin te zorgen.

Bekijk Vivian’s verhaal

Youth Employment and Entrepreneurship Project

Vivian is een van de jonge moeders die deelnemen aan het Youth Employment and Entrepreneurship Project (YEEP) in West-Kenia. Naast startkapitaal, traint en begeleidt vakdeskundige Janet, Vivian en andere deelnemers, zodat zij hun eigen bedrijfje op kunnen zetten. Ook brengt ze de moeders samen in groepen, zodat ze kunnen praten over de uitdagingen waarmee ze als jonge ondernemers worden geconfronteerd. Daarnaast helpt ze hen bij het kweken van hun eigen moestuintjes.

JanetChangemaker Janet Okach 

Vivian heeft nu een betrouwbaar inkomen en steun om haar kinderen te voeden, maar er zijn zoveel meer vrouwen die hard hulp nodig hebben.

Help changemakers als Janet om in actie te komen, zodat meer jonge moeders hun gezin kunnen voeden.

Ja, ik help mee!