24/09/2017
Nieuws

VSO-partner onebillion finalist Global Learning XPRIZE

Wie heeft de beste software om kinderen in ontwikkelingslanden te leren lezen, schrijven en rekenen? Om die vraag draait het in de strijd om de Global Learning XPRIZE. VSO-partner onebillion is deze week uitgeroepen tot één van de vijf finalisten en worden beloond met 1 miljoen dollar om de software publiek toegankelijk te maken. Het team met de meest effectieve software krijgt in april 2019 een bedrag van 15 miljoen dollar.

Wereldwijd zijn er 250 miljoen kinderen die niet kunnen lezen, schrijven en rekenen. Dat komt mede doordat er te weinig leraren, scholen en onderwijsmaterialen zijn om het groeiend aantal kinderen te onderwijzen. Voor dit probleem zoeken grote organisaties als UNESCO en het Wereldvoedselprogramma een oplossing. Dat doen ze met name in de hoek van de technologie.

Met tablets en slimme onderwijssoftware komen goed basisonderwijs en een betere toekomst immers wél binnen handbereik. Om de beste software te krijgen riepen de organisaties de Global Learning XPRIZE in het leven.

Prestaties

Met het behalen van de finale maakt onebillion grote kans de competitie te winnen. Zij passen hun software al sinds 2015 succesvol toe op 95 scholen in Malawi binnen het VSO project ‘Unlocking Talent’. Kinderen krijgen daar een tablet met een educatief programma. Hiermee leren ze zichzelf spelenderwijs lezen en rekenen. Ondertussen houdt de leerkracht de vooruitgang van elk kind bij op een eigen tablet – om waar nodig bij te springen.

De tienduizenden jongens en meisjes die de methode gebruiken, blijken 45% beter te presteren dan kinderen die met tachtig of meer klasgenoten naar een docent moeten luisteren. Dat laatste is gebruikelijk in Malawi.

“De tienduizenden jongens en meisjes die de methode gebruiken, blijken 45% beter te presteren dan kinderen die met tachtig of meer klasgenoten naar een docent moeten luisteren.”

Eindsprint

Of onebillion daadwerkelijk de hoofdprijs wint van 15 miljoen dollar, zal pas in 2019 blijken. Van de bijna tweehonderd deelnemers aan de Global Learning XPRIZE zijn er nu nog vijf over. Deze finalisten werden afgelopen week in New York bekend gemaakt.

Zij krijgen elk 1 miljoen dollar en moeten in ruil daarvoor de code en content van hun software publiek toegankelijk maken. VN-organisatie UNESCO test die software vervolgens vijftien maanden lang onder vierduizend kinderen in 155 dorpen in Tanzania. Het team met de meest effectieve software krijgt in april 2019 een bedrag van 15 miljoen dollar.

Brede samenwerking

Het project in Malawi ‘Unlocking Talent’ dankt zijn succes grotendeels aan samenwerking. Niet alleen tussen VSO en onebillion; ook tussen deze projectpartners en onder andere de Universiteit van Malawi, regionale PABO’s, Unicef en het Malawische Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Technologie. De regering van Malawi heeft zelfs besloten om de tableteducatie van VSO en onebillion als vast onderdeel op te nemen in het landelijke basisonderwijs. Via de Global Learning XPRIZE-competitie hopen VSO en onebillion andere staten te inspireren tot datzelfde besluit.

  • Lees hier meer over het VSO-project in Malawi.
  • Meer weten over de Global Learning XPRIZE? Ga naar learning.xprize.org.
  • Extra steun voor dit project is hard nodig, want in 2020 willen we 300.000 kinderen in Malawi deze unieke lesmethode aanbieden. Steun VSO en help mee!