Pauline (34) woont in Kibera, de grootste sloppenwijk van Afrika. Dagenlang struint ze door het afval om haar gezin te onderhouden. Ze vertelt over de diepgewortelde problemen van haar werk en de gevaren die op de loer liggen. Maar ook over de hoop die is ontstaan dankzij haar deelname aan het From Waste to Work-project. “Dankzij de trainingen van VSO weet ik hoe ik mijn vaardigheden kan inzetten om een inkomen te verdienen.”

Hoe ziet je gezinssituatie eruit?

“Samen met mijn man woon ik in een tent op de stortplaats van Kibera. Mijn 17-jarige zoon woont bij zijn oma in Turkana. Met mijn werk op de stortplaats probeer ik mijn zoon op afstand te onderhouden. Soms kunnen we de eindjes niet aan elkaar knopen en gaan we met honger naar bed. Dat plaatst me in een moeilijke positie als vrouwelijke afvalverzamelaar.”

“De enige optie is mijzelf verkopen en dat wil ik niet.” – Pauline

Wat zijn de leefomstandigheden op de stortplaats?

“We wonen met ontzettend veel mensen op de stortplaats en de leefomstandigheden zijn slecht. We hebben bijvoorbeeld geen toegang tot water of toiletten en daarom moeten we onze behoeftes in de bosjes doen. Veel mensen zijn ziek of krijgen last van infecties. We hebben ook geen toegang tot maandverband. In de meeste gevallen moeten we maandverband delen, of met een beetje geluk vinden we er eentje tussen het afval die redelijk schoon is.”

Pauline woont op de stortplaats in Kibera. 

Waar loop je tegenaan bij het uitvoeren van je werk?

“Veel van de uitdagingen die ik ervaar, worden aangepakt door het From Waste to Work-project. Zoals beschermende kleding om snijwonden en infecties te voorkomen, of het regelen van betere prijzen voor mijn afvalproducten. Daarnaast hebben we trainingen gekregen over het scheiden van afval, het beheren van financiën en het zorgen voor je geestelijke gezondheid.”

Wat heeft het From Waste to Work-project voor jou betekend?

“Voorheen behandelden mensen ons respectloos en vonden ze ons smerig. Zelfs op de stortplaats kreeg ik geen gelijke kansen, al helemaal niet als vrouw. Ik had het gevoel dat ik moest vechten voor mijn plek. Maar sinds we werkkleding dragen, is dit veranderd.”

Mensen zien ons nu als legitiem bedrijf en niet meer als zwervers.” – Pauline

VSO-vrijwilliger Lawrence laat Pauline (midden) zien hoe ze afval kan scheiden. 

Wat is je grootste wens voor de toekomst?

“Mijn grootste wens voor de toekomst is het hebben van een eigen huis. Ik droom ervan om een eigen bedrijf te starten zodat ik mezelf kan onderhouden en voor mijn kind kan zorgen. Ik ben erg optimistisch dat dit met hulp van VSO gaat lukken.”

Over het project From Waste to Work

Het From Waste to Work project traint en ondersteunt kwetsbare jongeren binnen de afvalsector in Kenia. Dit doen we bijvoorbeeld door het bieden van veilige werkkleding, het regelen van eerlijke afvalprijzen of het geven van trainingen over recyclen. Het is ons doel om betere leef- en werkomstandigheden te bieden aan minstens 3.900 jongeren op de vuilnisbelt. Wil je ons daarbij helpen? Word donateur!