Ans Ohms, verloskundige in Cambodja

‘Werken via VSO is voor mij een avontuur. Precies het soort avontuur dat me al trok vóórdat ik 25 jaar geleden mijn carrière startte als verloskundige. Het leren kennen van het onbekende – van andere mensen, culturen en situaties. Het delen van mijn eigen kennis en ervaring in het buitenland. Ik wilde het toen al, allemaal. Dus ik ben erg blij dat ik een paar jaar geleden over VSO hoorde. Dat ik makkelijk met ze in contact kon komen. En dat ik mijn droom nu daadwerkelijk mag waarmaken.

Onbekend met complicaties

VSO gelooft net als ik in de waarde van kennisdelen en zond me naar Cambodja, na een gedegen assessment- en trainingstraject. De moeder- en kindsterfte tijdens en vlak na een bevalling is hoog. En dat komt niet alleen door armoede of gebrek aan medicijnen en materiaal. Verloskundigen missen ook kennis. Hierdoor weten ze vaak geen raad met complicaties tijdens zwangerschap en bevalling.

Beter voorbereid de jungle in

In de bijna twee jaar dat ik nu in de provinciestad Stung Treng werk (ik was 55 toen ik begon), heb ik geprobeerd dit ‘kennisgat’ te dichten. Ik ondersteun bijvoorbeeld praktijkbegeleiders in het opleiden van studentverloskundigen. Samen omschreven we scherper wat studenten moeten leren tijdens hun stage. Ook oefenen de studenten hun vaardigheden nu meer, zodat ze beter voorbereid de lange tocht ondernemen naar afgelegen gezondheidscentra in de jungle. Dit soort kennis kan het verschil tussen leven en dood betekenen – voor moeders én hun baby’s. Ik vind het een eer dat ik daar aan mag bijdragen.

Obstakels

Ik ben tegen veel dingen aangelopen tijdens dit avontuur. De meeste waren soms best banale dingen. Zo moest ik erg wennen aan de constante hitte. En kreeg ik regelmatig diarree. Lastig om mee om te gaan, lastig om te voorkomen. Ook moest ik dealen met een taalbarrière en met voor mij onbekende omgangsvormen. De instelling is hier: wat nu niet afkomt, kan morgen wel. Of volgende week. Daardoor is het moeilijk afspraken of planningen te maken. En heb ik mijzelf een flinke dosis flexibiliteit moeten aanleren.

Ook was het even zoeken naar de beste manier om mijn kennis over te dragen aan collega’s. Ik wil dat alleen doen met respect voor hun jarenlange ervaring en hun kennis van gebruiken en regels. Essentieel is dat we samenwerken. Dat deden we onder meer in het ontwikkelen van lesmateriaal voor studenten verloskunde. Ook peil ik goed wat collega’s van mij willen leren. Zo heb ik ze getraind om een workshop te geven. De verloskundigen in de Health centers vergaren op die manier meer kennis èn ze leren hoe kennis over te dragen op studenten.

Door opleiders en begeleiders te trainen, verspreidt mijn kennis zich breder – nu al over zes ziekenhuizen. Meer (toekomstige) verloskundigen profiteren daarvan en meer vrouwen krijgen de juiste hulp. Mijn kennis bestaat vaak uit kleine tips, die grote complicaties kunnen voorkomen. Van betere hechtingsmethoden tot slimmere manieren om een behandelplan op te stellen, inwendig onderzoek te doen en het verloop van een zwangerschap bij te houden.

Wil je een indruk van mijn leven hier in Cambodja? Bekijk dit filmpje dan eens.