Taalkeuze
Caroline (29 jaar) komt uit de sloppenwijk Dandora in Kenia. Tijdens haar jeugd was ze de kostwinner voor haar familie en had ze geen andere keuze dan zich tot prostitutie te wenden. Op haar vijftiende raakte ze zwanger, wat een enorme uitdaging voor haar was. Dankzij VSO is ze nu leider van de vrouwengroep Ahadi Queens en helpt ze andere vrouwen uit haar gemeenschap om uit benarde situaties te komen.
Een aangrijpende jeugd
Als oudste van een gezin met vijf kinderen, met een alcoholistische vader en een moeder die druk was met het huishouden, werd Caroline al op jonge leeftijd de kostwinner voor haar familie. Omdat haar ouders de huur en schoolkosten van hun kinderen niet konden betalen, ging ze op 15-jarige leeftijd noodgedwongen de straat op om geld te verdienen als prostituee.
Ongewenst zwanger
Na een bezoek aan het ziekenhuis blijkt Caroline plotseling zwanger te zijn. Ze is wanhopig en wil het liefste zelfmoord plegen.
“Elke dag groeide de baby, en ik voelde me beschaamd. Ik heb geprobeerd mezelf pijn te doen en een overdosis te nemen, maar tevergeefs.” – Caroline
Caroline was bang voor de reactie van haar familie op haar zwangerschap, maar gelukkig reageerden ze begripvol. Financieel gezien werd het echter een lastige situatie. Caroline was inmiddels de kostwinner van het gezin, waardoor ze nu met weinig moesten overleven.
Trainingen in levensvaardigheden en ondernemerschap
Op een dag kwam Caroline in contact met een vrijwilliger van VSO, die haar uitnodigde voor een training in levensvaardigheden. Tijdens de training leerde Caroline samen met een groep vrouwen over lichaamsverzorging, hygiëne, sociale vaardigheden en het ontwikkelen van de juiste mindset. Ze leerden hoe afval scheiden geld kan opleveren en kregen voedsel en melk voor hun baby’s.
“We vonden de training echt geweldig. Het was muisstil in de zaal; we wilden niets missen van wat er werd gezegd.” – Caroline
Niet veel later volgden de vrouwen ook een ondernemerschapstraining, waarin ze leerden over leiderschap, cashflow en het opstarten van een ondernemersgroep. Ook kregen ze beschermende werkkleding. Geïnspireerd door de trainingen richtten Caroline en de andere vrouwen een groep op genaamd Ahadi Queens, en gingen ze aan de slag met het verzamelen van afval – iets wat voorheen als mannenwerk werd gezien.
Caroline, afvalonderneemster en leider van de Ahadi Queens vrouwengroep.
Empowerment van andere vrouwen
Caroline is dankbaar dat ze zich met behulp van VSO kan inzetten voor vrouwen in haar gemeenschap. Ze helpt hen met maandverband en andere levensbehoeften, zodat ze niet terug hoeven te vallen op prostitutie. Door haar eigen verhaal te delen, moedigt ze anderen aan hetzelfde te doen. Dat schept vertrouwen en een veilige basis.
Verhoogde inkomsten dankzij de trainingen van VSO
Dankzij de ondernemerschapstrainingen maken Caroline en haar groep nu meer winst, wat het leven voor velen heeft veranderd. Door het gezamenlijke afvalproject hoeven de vrouwen niet langer de straat op en vinden ze nieuwe hoop. Zo heeft Caroline nu geld om een eigen huis te huren en is ze getrouwd met een man die liefdevol voor haar kind zorgt.
“Ik ben trots op het werk dat we doen. Vroeger keken mensen op ons neer. Maar als wij nu geen afval verzamelen, bellen ze om te vragen waar we zijn. Ze zijn blij met ons.” – Caroline
Caroline’s vrouwengroep draagt ook een steentje bij aan de gemeenschap door bijvoorbeeld toiletten in openbare scholen en ziekenhuizen schoon te maken. Het is hun droom is om in de toekomst een kindertehuis te beginnen.
Over het project From Waste to Work
Het From Waste to Work-project traint en ondersteunt kwetsbare jongeren binnen de afvalsector in Kenia. Dit doen we bijvoorbeeld door het bieden van veilige werkkleding, het regelen van eerlijke afvalprijzen of het geven van trainingen over recyclen. Het is ons doel om betere leef- en werkomstandigheden te bieden aan minstens 3.900 jongeren op de vuilnisbelt. Wil je ons daarbij helpen? Word donateur!