In Kamachumu, een klein dorpje in het noordwesten van Tanzania, heeft boer Abdul geleerd gewassen te verbouwen die beter zijn voor zijn gezin én voor het milieu.

Drie jaar geleden kon Abdul Majid Emmanuel (58) niet genoeg voedsel verbouwen op zijn kleine stukje land om zijn gezin van zeven kinderen en vier kleinkinderen te voeden. De oorzaak: Abdul verbouwde alleen mais en bonen en maakte gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden. Dit leidde uiteindelijk tot uitputting van de bodem met een tegenvallende oogst als resultaat.

“Mijn familie krijgt nu een uitgebalanceerd dieet en onze levensstandaard is verbeterd.”

Natuurlijk boeren

Changemakers van VSO hebben Abdul getraind hoe hij het beste uit zijn land kan halen en kan boeren in overeenstemming met de natuur, zonder agressieve chemicaliën of pesticiden. Abdul gebruikt nu milieuvriendelijke meststof en zaden van hogere kwaliteit. De oogst van Abdul omvat nu mais, kool, wortelen, spinazie, aubergine, watermeloen en amarant. Met deze gewassen kan hij zijn oogst vergroten. Bovendien is hij door deze variëteit financieel minder kwetsbaar als één gewas niet floreert. Ook is aangetoond dat een divers aanbod aan planten de bodem rijk aan voedingsstoffen houdt en de biodiversiteit kan verbeteren. “Met dit assortiment groenten en fruit krijgt mijn familie nu een uitgebalanceerd dieet en is onze levensstandaard verbeterd.”

Dingen die ertoe doen

Abduls maisoogst is verzesvoudigd in 3 jaar tijd. Met het extra geld wat hij daarmee verdient, kan hij sparen voor de dingen die ertoe doen. “Mijn familie is gelukkig. Nu kan ik de opleiding van mijn kinderen betalen, met de winst die ik maak met de landbouw.”

Meer lezen over wat VSO doet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Credits
Geschreven door: Debs Torr
Geredigeerd door: VSO Nederland
Foto: VSO/Nicholaus Jackson