In Oeganda spelen onze Village Health Teams (VHT) een belangrijke rol bij het verbeteren van de zorg voor moeders en baby’s. VHT-vrijwilligers geven onder meer essentiële voorlichting op het gebied van zorg rondom zwangerschap en bevalling, anticonceptie en vaccinaties. Het is belangrijk dat dit doorgaat, juist tijdens deze crisis.

Om kleine gemeenschappen – die in Oeganda ver uit elkaar liggen – te kunnen bereiken, gebruiken de vrijwilligers fietsen. Omdat zij vallen onder de essentiële beroepsgroepen, mogen zij hun werk blijven doen. Hierdoor kunnen ze mensen nu ook bereiken met de juiste informatie over het coronavirus.

Zorg bereikbaar houden

Aanstaande moeders in plattelandsgebieden gebruiken vaak motortaxi’s om gezondheidscentra te bereiken. Sinds de uitbraak van corona zijn deze transportmiddelen niet meer toegestaan, net als alle vormen van openbaar vervoer. Daarom schieten de fietsende vrijwilligers hier nu ook bij te hulp.

VHT-vrijwilliger Wangdic Justine: “Zwangere vrouwen moeten nog steeds naar de kliniek kunnen voor controle en bevallingen. Ik heb net een dame weggebracht op de fiets. Die gebruik ik normaal om van dorp naar dorp te reizen en voorlichting te geven over bijvoorbeeld malaria, maar nu ook om te praten over corona en om de maatregelen van de overheid uit te leggen.”

Meer weten over wat wij doen? Volg ons op: