Lage hakken, grote dromen: hoe Bariat haar eigen…
02 oktober, 2024
Grace Kaiange (29) geeft als nationale VSO vakdeskundige advies over bedrijfsontwikkeling en gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Mbeya regio, in het zuidwesten van Tanzania. Ze maakt zich vooral zorgen over de economische impact van de coronacrisis. Vooral voor kleine ondernemers, zoals degenen die ze steunt via VSO.
“Veel ondernemers hier in Tanzania hebben niet de juiste skills en vaardigheden om hun bedrijf te ontwikkelen en in hun onderhoud te kunnen voorzien,” vertelt Grace.
Niet kunnen lezen en schrijven (dit geldt vooral voor vrouwen), een gebrek aan toegang tot kapitaal en leningen en een gebrek aan onderwijs in zakendoen maken het moeilijk om een bedrijf te starten in Tanzania. Nu vormt het coronavirus een enorme, nieuwe bedreiging voor de kleine ondernemers waar Grace zich voor inzet.
“We verwachten veranderingen in verkopen van kleine bedrijven, omdat het consumentengedrag veranderd is. Mensen kunnen zich niet meer zoveel verplaatsen en sommigen hebben hun baan verloren. Veel mensen sparen hun geld nu op, in plaats van dat ze het uitgeven aan dingen die ze voor de coronacrisis zouden kopen.”
Veel Tanzanianen werken in de ‘informele sector’. Dit betekent dat ze er elke dag op uit moeten om het inkomen voor die dag te verdienen met bijvoorbeeld het verkopen van spullen op de markt of aan de kant van de weg. Voor families die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen zijn er geen sociale voorzieningen als een ww-uitkering of bijstand.
Rebecca uit Tanzania kreeg coaching en advies over hoe ze haar onderneming kon aanpassen aan de nieuwe situatie. Sinds de training heeft ze een grote order binnengehaald, waardoor ze is overgestapt op massaproductie en 21 nieuwe banen kon creëren.
“Hier is het zo dat mensen hun huis uit moeten om te gaan werken en een inkomen te verdienen,” zegt Grace, “het is niet makkelijk voor mensen om zich minder te verplaatsen en samenscholingen op sommige plekken te vermijden, als ze hun families en zichzelf van voedsel willen kunnen voorzien. Mensen doen hun best om voorzorgsmaatregelen te nemen, maar de meerderheid kan het zich niet veroorloven om mondkapjes en handsanitatie te kopen.”
Een van de redenen dat deze producten zo duur zijn voor de mensen in Mtwara, waar Grace werkt, is het gebrek aan voorraad. Maar nu doen Grace en andere vrijwilligers iets aan dit probleem, via de kleine ondernemers die ze eerder geholpen heeft met groeien.
Tijdens de uitbraak van het coronavirus heeft VSO gezorgd voor trainingen voor meer dan 100 kleine ondernemingen. Ze hebben zich aangepast en verkopen nu producten waar veel vraag naar is maar weinig aanbod, zoals zeep, handsantatie en mondkapjes.
Sinds de training hebben deze kleine bedrijven voor duizenden euro’s aan opdrachten binnengehaald en hebben ze zelfs meer personeel aan kunnen nemen. Door de inzet van vakdeskundigen als Grace, lukt het ondernemers om de crisis door te komen en zelfs uit te breiden, ondanks de moeilijke omstandigheden.
“Ik ben blij dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan mijn gemeenschap. Ik hoop dat de coronacrisis snel achter de rug is, zodat deze ondernemers zich weer kunen richten op het ontwikkelen van hun bedrijf zoals ze hiervoor deden. Ik kijk uit naar een mooie toekomst.”