Bimala (19) woont met haar ouders, broer en schoonzus in Banke, Nepal. Als kind liep ze ernstige brandwonden aan beide voeten op, waardoor ze minder mobiel werd. Hoewel ze het goed op school deed, zorgde haar beperking en de armoede waarin haar gezin leefde ervoor dat ze school vroegtijdig moest verlaten toen ze 16 was. In plaats van dat ze naar school ging, hielp ze mee in het huishouden.

Poppen en kussens

Toen Changemakers van ons ENGAGE-project (Empowering a New Generation of Adolescent Girls with Education) met Bimala in contact kwamen, hielpen zij haar terug de schoolbanken in. Ze droomde van haar eigen bedrijfje en besloot een training te volgen, waarin ze poppen en kussens leerde maken.

Steile leercurve en ontembare geest

Voordat ze aan de training begon, had ze in een andere training al geleerd hoe ze kleding kon maken. Omdat ze toen te weinig geld had, kon ze hier echter niet mee doorgaan. Nu VSO haar opleiding betaalde vielen deze barrières weg en kon ze eindelijk haar droom najagen.

De vaardigheden die ze eerder al had opgedaan, zorgden ervoor dat ze tijdens haar nieuwe opleiding snel leerde en met creatieve ontwerpen kon komen. De steile leercurve en haar ontembare geest hebben haar in staat gesteld haar ontwerpen te verkopen aan lokale vrouwen en zelfs aan tussenhandelaren. Inmiddels heeft ze de training succesvol afgerond en heeft ze, met coaching van onze changemakers, een eigen bedrijfje op kunnen zetten. Ze deelt haar geleerde lessen nu met twee andere meisjes in de gemeenschap en is van plan om haar bedrijf uit te breiden.

BimalaBimala

Een eye-opener

Bimala: “Door deze training heb ik niet alleen vaardigheden opgedaan en mijn prestaties verbeterd, maar ook mijn financiële positie is nu beter. Het heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en me een gevoel van onafhankelijkheid gegeven. Er zijn nog veel meer vrouwen die talent hebben, maar ondersteuning nodig hebben om hun talent tot bloei te laten komen. Deze training is voor mij een eye-opener geweest: een organisatie kan een significante impact hebben op het leven van een individu.”

Help jij mee, zodat meer meisjes als Bimali hun talent tot bloei kunnen brengen en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen?

Veel meisjes in Nepal verlaten school vroegtijdig en blijven gevangen zitten in een cirkel van armoede. Wanneer zij een beperking hebben, is hun kans op onderwijs nog kleiner. Zo ook voor Izna. Haar verhaal lees je hier. Met jouw steun kunnen onze changemakers meisjes als Bimala en Izna weer terug de schoolbanken in helpen, zodat zij hun dromen kunnen najagen.

Ja, ik help mee!


Credits
Geschreven door: Nitin Naren Singh
Geredigeerd en vertaald door: Bert Damsma, VSO NL
Foto’s: VSO Nepal