13/08/2019

‘Meer zelfvertrouwen en ervaring om de juiste zorg te verlenen’ – Immaculate Auma

Immaculate Auma werkt in het Pajule gezondheidscentrum, in het Pader district, niet ver van de stad Gulu. Ze is opgeleid als algemeen verpleegkundige en werkte hiervoor vier jaar in een ziekenhuis met patiënten op de tuberculose afdeling, Intensive Care, quarantaine unit en eerste hulp.

Na een jaar in een gezondheidscentrum op het platteland kwam ze terecht op de kraamafdeling in Pajule. Vrijwel zonder enige ervaring, kennis en vaardigheden op het gebied van bevallingen.

VSO-kennis in de praktijk

Van VSO-professionals en haar collega’s kreeg ze praktijktrainingen op het gebied van spoedeisende hulp bij bevallingen en essentiële zorg bij pasgeboren baby’s.

“Voor de training zou ik de meeste patiënten meteen doorverwijzen naar het Kitgum Hospital, zo’n 40 km verderop,” vertelt Immaculate, “Maar nu weet ik hoe ik gecompliceerde bevallingen op de juiste manier kan begeleiden. Een tijdje geleden hielp ik bij de bevalling van een drieling, zonder dat ik wist dat het een drieling zou zijn! De eerste werd geboren zonder problemen. De tweede was een stuitbevalling, maar ik was zeker genoeg van mezelf om ook die goed te laten verlopen. De derde lag dwars. Toen besloot ik de moeder voor een keizersnede door te sturen naar het ziekenhuis, waar de baby werd geboren.”

Vaardigheden delen

Ook kreeg Immaculate te maken met een moeder die na de bevalling overmatig bloed begon te verliezen. “Ik volgde meteen de stappen die ik geleerd had tijdens de training om een postpartum bloeding te behandelen. Ook riep ik de assistent verpleegkundige erbij die er op dat moment was om haar te laten zien wat ik had geleerd. Door wat ik op de training had geleerd, wist ik de bloeding te stoppen.”

“Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen om de juiste zorg te verlenen. Het voelt goed om het juiste doen, een leven te kunnen redden en de blijdschap van moeders met hun pasgeboren baby te zien.”