meisjes onderwijs nepal
13/08/2019

‘Ik ga liever naar school dan alleen in huis te zitten’ – Nirmala

Nirmala, 16 jaar, is een Little Sister in het onderwijsproject van de Sisters for Sister van VSO in Surkhet, Nepal. Vroeger had Nirmala het moeilijk op school en behaalde ze slechte cijfers. Big Sister Durga Dahal overtuigde Nirmala’s ouders van de waarde van onderwijs en inspireerde haar om regelmatig naar school te gaan. 

Een grote belemmering voor het onderwijs van meisjes in Nepal is het taboe rond de menstruatie, maar Durga leerde Nirmala ook om herbruikbaar maandverband te maken – en het delen van deze kennis met haar vrienden betekent dat meisjes niet langer lessen moeten overslaan tijdens de menstruatie. 

“Ik kom graag naar school. Het is veel beter dan alleen in huis te zitten. Ik hou van leren, de leraren, en bovenal vind ik het leuk om hier met mijn vrienden te zijn. Elke keer als ik naar school ga, leer ik nieuwe dingen. Voorheen was mijn schoolbezoek onregelmatig. Vroeger was er veel huishoudelijk werk en mijn ouders zeiden: ‘Ga vandaag niet naar school, je kunt morgen wel gaan – maar vandaag ga je werken’. 

Durga is mijn Big Sister; ze heeft me veel geholpen. Ze overtuigde mijn ouders ervan om me naar school te sturen in plaats van veel huishoudelijk werk te doen. Tegenwoordig werk ik nog steeds, maar het is minder dan vroeger en mijn studie is een prioriteit. Zelfs als ik bijvoorbeeld keelpijn heb en thuis wil blijven, zeggen mijn ouders tegen me: “Nee, je moet naar school, je mag je klas niet missen”. Dezelfde ouders die vroeger zeiden dat ik thuis moest blijven en werken!

Vroeger waren er ook veel meisjes die tijdens hun menstruatie lessen misten. Maar er was een training over het maken van herbruikbaar maandverband. Ik ben niet in staat om de wegwerppads te gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn, dus ik moet het herbruikbare maandverband of gevouwen doek gebruiken. De markt is erg ver en de pads zijn duur. 

Ik heb wat extra maandverband gemaakt en verdeeld voor mijn vrienden die de training gemist hebben. Ik had het gevoel dat als ze de training zouden missen, ze hun lessen zouden kunnen missen. Dus ik dacht dat als ik maandverband mee naar school neem, het hen kan helpen om naar school te gaan. Er zijn maar heel weinig meisjes die nu de school missen in deze gemeenschap. 

Mijn ambitie, al sinds mijn jeugd, is om leraar te worden, omdat ik de ongeletterde en ongeschoolde mensen in de gemeenschap wil opleiden. Wat het leven me ook brengt, ik zal er hard voor vechten en proberen een succesvol persoon te worden. Ik zou willen dat dit soort projecten ook in andere delen van Nepal werden uitgevoerd, zodat elk meisje naar school kan gaan.”