Laxmi is een Big Sister die haar Little Sister Sonu nu al vier jaar begeleid. In die periode heeft Sonu een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel op school als wat betreft haar zelfvertouwen. Ze is nu zelf een rolmodel voor meisjes in haar gemeenschap.

Laxmi en Sonu wonen in Karekhola in het district van Surkhet, in het westen van Nepal. Voordat ze met Laxmi in contact kwam, ging Sonu met tegenzin naar school – maar één of twee dagen per maand. Hierdoor liep ze een enorme achterstand op. Het duurde even, maar het lukte Laxmi uiteindelijk om Sonu’s vertrouwen te winnen. Ze ontdekte dat Sonu niet om hulp durfde te vragen in de klas, omdat ze bang was dat ze uitgelachen zou worden.

Laxmi hielp Sonu met het maken van huiswerk en schreef haar in voor bijlessen om ervoor te zorgen dat ze weer op schema kwam. Ze moedigde Sonu ook aan om mee te doen met sportactiviteite en wedstrijden om in het openbaar te spreken, georganiseerd door Sisters for Sisters.

Met haar zelfvertrouwen groeide ook Sonu’s interesse voor onderwijs. Nu gaat Sonu elke dag naar school en wil ze haar liefde voor leren delen met anderen. Op haar 14e overtuigde Sonu haar familie om haar een kamer in hun bescheiden huis te laten gebruiken om een bibliotheek voor de buurt te beginnen.

Hier helpt ze iedereen met leren. Op zaterdagochtend geeft ze les aan kinderen die nog niet de basisschoolleeftijd hebben en kinderen die eerder uitgevallen zijn van school. Ze helpt hen bij het lezen en geeft zelfs voorlichting op het gebied van hygiëne en sanitatie. Zo deelt ze wat via het Sisters for Sisters project heeft geleerd met de rest van de gemeenschap.

Samen hebben Lami en Sonu actie gevoerd tegen vroeg trouwen en om families aan te moedigen hun dochters naar school te laten gaan.

In 2017 ontving Sonu een prijs van het Nepalese Ministerie van Vrouwen, Kinderen en Maatschappelijk Welzijn, de ‘Top 10 Unsung Hero’-award (‘Onbezongen held’) voor haar inzet bij het terugbrengen van de schooluitval van leerlingen in Karekhola.

“Mijn Big Sister is mijn rolmodel,” zegt Sonu, “dankzij haar ben ik sterk, dapper en voel ik me volwassen. Samenwerken met Laxmi heeft mijn leven veranderd.”

  • Lees meer over het Sisters for Sisters programma
  • Lees het verhaal van Big Sister Rachana, die ’s nachts moest studeren om haar eindexamen te halen
  • Lees het verhaal van Little Sister Sonu, die een bibliotheek opzette voor de buurt