Met de uitbraak van het COVID-19 virus verloren Josephine en vele anderen in Kenia hun werk. Zonder financieel vangnet betekende dit geen geld en daarmee geen eten. Ons Youth Employment and Entrepreneurship Project geeft hen de handvatten om een eigen bedrijfje op te zetten en een zelfstandig bestaan op te bouwen.

De vicieuze cirkel van armoede

Met de zorg voor zes kinderen en een vaak afwezige echtgenoot, had Josephine ook voor de coronapandemie al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze heeft geen opleiding gevolgd. In Kenia wordt het bruidsprijssysteem nog regelmatig toegepast en worden vrouwen vooral gezien als huisvrouwen en moeders. Net als veel andere ouders in Kenia, zagen ook haar ouders er het nut niet van in om tijd en geld te investeren in de opleiding van hun dochter. Zij is daardoor gedwongen tot ongeschoold werk met een onzeker inkomen.

Josephine met haar gezin

Josephine met haar zes kinderen

Meer onzekerheid door corona

Voor de coronapandemie ging Josephine van shamba naar shamba (kleine familieboerderij) om te werken als dagarbeider. Door de coronapandemie verloor ze haar enige bron van inkomsten. Uit angst om het virus op te lopen, lieten de eigenaren Josephine niet meer toe op hun shamba’s. Door de reisbeperkingen vervoerden de bussen minder passagiers, waardoor de tickets duurder werden. Handelaren die naar de markt reisden, verhoogden vervolgens hun voedselprijzen om de hogere transportkosten te compenseren. Veel winkeltjes sloten hun deuren en degenen die overbleven, verhoogden de prijzen van hun groente en fruit vanwege de grote vraag. Josephine wist niet meer hoe ze haar gezin moest voeden.

Kickstart: naar een zelfstandig bestaan

Inmiddels is er veel veranderd in Josephine’s leven. Zij ontmoette changemaker Janet Okach, zelf afkomstig uit Siaya County, die werkt aan het Youth Employment and Entrepreneurship Project (YEEP). Josephine ontving van VSO 10.000 Keniaanse Shilling (ongeveer €77). Daarmee kon ze eten kopen voor haar gezin en onder begeleiding en training van Janet, een groentekraam starten die voor een vast inkomen zorgt. Haar oudste dochter kon hierdoor gelukkig op school blijven en helpt haar moeder in haar vrije tijd. Janet steunt Josephine en andere jonge moeders ook bij het kweken van hun eigen moestuintjes om hun gezin te voeden.

“Nu ik mijn eigen kraam hebvoel ik me een heel andere vrouw.” ~ Josephine 

“Dit heeft mijn leven en dat van mijn gezin enorm verbeterd. Ik maak me geen zorgen meer over wat mijn kinderen te eten zullen krijgen, omdat ik nu kan sparen en eten voor ze kan kopen. Nu ik mijn eigen kraam heb, voel ik me een heel andere vrouw. Ik voel me gewaardeerd en onderdeel van de gemeenschap,” zegt Josephine.

Josephine bij haar kraam

Josephine bij haar kraam

Bouwen aan een mooie toekomst

Elke dag koopt, verkoopt en budgetteert Josephine zorgvuldig. Ze wil graag meer sparen, investeren en haar bedrijf uitbreiden. Ze wil dat al haar kinderen de middelbare school afmaken, zodat ze een goede kans hebben op het vinden van werk met voldoende inkomenszekerheid, en nooit meer honger hoeven te lijden.

Help changemakers als Janet om in actie te komen, zodat meer jonge moeders hun gezin kunnen voeden

De pandemie is nog niet voorbij in Kenia en meer families worden door de gevolgen van corona naar de rand van hongersnood geduwd. Josephine kan haar gezin gelukkig weer te eten geven, maar er zijn nog veel meer vrouwen die, nu meer dan ooit, onze hulp nodig hebben. Daarom wil ik je vragen of je ons zou willen helpen, zodat meer moeders hun gezin draaiende kunnen houden. Help jij mee? Maak vandaag nog een gift over.

Ja, ik help mee!


Credits
Geschreven door: VSO International
Geredigeerd door: VSO Nederland
Foto’s: VSO/Obscura Media