Lage hakken, grote dromen: hoe Bariat haar eigen…
02 oktober, 2024
Een nieuwe generatie vrouwelijke leiders komt eraan. Vrouwenrechten, onderwijs en digitaal werken in tijden van corona. Hoe gaan de maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven hiermee om? We spraken erover met de Zuid-Afrikaanse Naadiya Moosajee, mede-oprichter van WomEng. Deze NGO werkt in 22 landen wereldwijd om meer vrouwen de techniek in te krijgen. “Wij zetten ons, ook in deze crisis, in voor probleemoplossende Changemakers.”
“In veel Afrikaanse landen werden vanwege covid-19 al snel complete lockdowns ingevoerd, gehandhaafd door politie en het leger. Allerlei noodwetten worden ingevoerd – presidenten kunnen nu veel meer maatregelen nemen dan normaal.”
“Maatschappelijk organisaties, die normaalgesproken kritisch zijn op overheden, hebben nu geen stem. Niemand kan in de toekomst kijken; het is al een uitdaging om de komende paar dagen door te komen dus je weet niet hoe het zal gaan. Maar het is belangrijk dat het geen glijdende schaal wordt en dat mensen op de lange termijn hun rechten niet kwijtraken. Daar zullen we scherp op blijven.”
“De gevolgen voor de economie zijn nu al enorm. Veel bedrijven zijn gesloten, restaurants zijn dicht, mensen raken hun baan kwijt. De concurrentie zal straks enorm zijn, studenten kunnen geen stages vinden en mannen worden over het algemeen vaker aangenomen dan vrouwen.
Daarom trainen we senior managers in verandermanagement in onzekere tijden. Hoe kom je tot juiste keuzes tijdens een crisis respons? Verschillende perspectieven helpen daarbij. Daarom nemen we in de training onder meer het belang van diversiteit en inclusie mee, net als de weerbaarheid van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt.”
“Het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten bij meisjes is een van onze speerpunten. We hebben het grootste netwerk van vrouwelijke ingenieurs ter wereld, met zo’n 10.000 leden wereldwijd. Zij zetten zich in om barrières te doorbreken. We helpen ze om nog betere activisten en ambassadeurs te worden – nu allemaal via virtuele trainingen. Zo werken we samen aan een volgende generatie vrouwelijke leiders, opgeleid als ingenieurs. Dat deden we sinds eind vorig jaar al steeds meer digitaal, maar door de coronacrisis is die ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen.”
“Op de middelbare school wordt vaak gevraagd: ‘Wat je later wil worden?’ Wij gooien de vraag om: ‘Welk probleem wil je oplossen?’ Ondernemende mensen die uit de gemeenschap zelf komen – de problemen die ze tegenkomen kennen ze van binnen en buiten. Zo komen ze tot geweldige oplossingen die kunnen zorgen voor grote veranderingen.”
Samen met VSO, Edukans, Forum for African Women Educationalists (FAWE) en Afrika Youth Movement (AYM) vormt WomEng het samenwerkingsverband Vuvuzela. Samen zetten zij zich in voor vrouwenrechten, met onderwijs als belangrijkste katalysator.
Naadiya Moosajee: “Wat Vuvuzela uniek maakt is de focus op onderwijs in combinatie met techniek. We helpen kinderen en jongeren om de wereld analytisch te bekijken. Vrouwen hebben een eigen manier van denken. Als je dat combineert met training in technische vaardigheden, kom je tot de meest innovatieve oplossingen.”