Minder zwangerschappen
In Zambia heeft het stigma rondom seksuele gezondheid een enorme impact op het leven van tieners. Drie op de tien meisjes tussen de dertien en negentien jaar is zwanger of moeder. Het TALK!-project op het arme en afgelegen eiland Mbabala heeft het gesprek over seksuele gezondheid op gang gebracht. Een Zambiaanse VSO-professional traint jonge lokale ‘community’-vrijwilligers die dit gesprek aangaan met jongeren en de rest van de gemeenschap.

De voordelen van deze ‘Volunteering for Development’-aanpak is dat de lokale vrijwilligers in directe verbinding staan met hun gemeenschap en door hen vertrouwd worden. Daarnaast blijft kennis lokaal aanwezig. In het gezondheidscentrum kunnen jongeren vertrouwelijk advies krijgen over zaken als soa’s, gezinsplanning en de gevaren van tienerzwangerschappen. Ook worden er condooms verstrekt. Het project bereikte al bijna 8.000 jongeren en het aantal vroege zwangerschappen is drastisch verminderd.

Bekijk de BBC reportage

BBC maakte een reportage over Monica Atim, een internationale VSO vrijwilliger uit Oeganda. Ze geeft tieners op Mbabala Island in Zambia voorlichting op het gebied van sexuele gezondheid, met als doel het hoge aantal tienerzwangerschappen en HIV-besmettingen terug te brengen.